Principes waarvoor duur wordt betaald

Met een boete hadden ze rekening gehouden, maar 1 miljoen dollar vinden ze wel erg veel om te betalen voor hun politieke overtuiging. Amerikanen die naar het Irak van Saddam Hussein reisden om dienst te doen als `menselijk schild' tegen eventuele aanvallen, hebben bij thuiskomst een brief op de mat gevonden van het ministerie van Financiën: wegens overtreding van de sancties tegen Irak hangt hun een boete van 1 miljoen dollar en maximaal tien jaar gevangenisstraf boven het hoofd. De afgelopen dagen hebben zij de publiciteit gezocht om duidelijk te maken dat zij niet willen betalen.

De gepensioneerde lerares Faith Fippinger, de zesentwintigjarige winkelier Ryan Clancy en enkele tientallen anderen reisden begin dit jaar naar Irak, in het voetspoor van the Human Shield Action van oud-marinier Ken O'Keefe. O'Keefe deed het idee op bij Saddam Hussein zelf, die in de de eerste Golfoorlog Amerikaanse olie-arbeiders gijzelde en ze gebruikte als menselijk schild tegen Amerikaanse aanvallen. Ook nu werden de vrijwilligers door de Iraakse geheime politie gebruikt om belangrijks sites te beschermen met hun aanwezigheid.

Clancy bracht het grootste deel van februari en maart door in en rond een Iraakse graansilo. Fippinger deed tot een week na het begin van de bombardementen vrijwilligerswerk in een hospitaal. Ze ,,verzamelde afgezette ledematen om weg te gooien, droeg dode baby's naar een truck en troostte de gewonden'', zo vertelde zij zelf. Zij was destijds te zien op ABC, te horen op de nationale radio en werd geïnterviewd door kranten. The Washington Post wijdde een profiel aan haar.

Clancy en Fippinger zijn niet van plan de boete te betalen, ook niet als die tot 10.000 dollar wordt teruggebracht, zoals hun naar eigen zeggen is voorgesteld. ,,Ik werkte voor het Iraakse volk, niet voor Saddam'', schreef ze in een antwoord aan het ministerie van Financiën. ,,Ik zal niet bijdragen aan de voortdurende opbouw van Amerika's nucleaire arsenaal dat, voorzover ik weet, groter is dan dat van de rest van de wereld en dat de opbouw van wapens wereldwijd heeft doen escaleren'', zei ze maandag tegen CNN.

Woordvoerder Taylor Griffin van het ministerie zegt desgevraagd dat nog geen enkel menselijk schild al beboet is. Hij onderstreept dat eventuele vervolging niet politiek is gemotiveerd. ,,Het zelf kiezen welke wetten te gehoorzamen en welke te negeren is niet een voorrecht dat past in een rechtsstaat.'' Sancties zoals deze komen vaker voor, vooral voor diegenen die zaken doen met Cuba. Eerder al kwamen de honkballers van The New York Yankees een boete van 75.000 dollar overeen wegens het overtreden van het handelsembargo tegen Cuba. Ook Playboy en Caterpillar werden beboet voor handel met Cuba.