Opnieuw tegenslag Ahold in Z-Amerika

Ahold kampt opnieuw met tegenslag in Zuid-Amerika. Het concern is er niet in geslaagd de beslaglegging op supermarktdochter Disco op te heffen. De uitspraak bemoeilijkt de voorgenomen verkoop van de winkelketen. Ahold, dat begin dit jaar in problemen kwam door een boekhoudschandaal, wil het onderdeel afstoten om zijn schuldenlast te verlagen.

De Uruguyaanse rechter Ana Maria Bello heeft een beroep van Ahold tegen de beslaglegging afgewezen en de eerdere beslissing van een lagere rechter bekrachtigd. Ahold bevestigde vanochtend de rechterlijke uitspraak.

Een woordvoerder van Ahold verklaarde vorige maand nog op korte termijn opheffing te verwachten van de beslaglegging, waardoor het niet als een blokkade werd gezien voor de voorgenomen verkoop van Disco.

Vanochtend kon een woordvoerder van Ahold nog niet aangeven wat de vervolgstappen zijn in de juridische strijd. ,,Wij hebben de uitspraak ook pas gisteravond vernomen. Wij zullen eerst contact opnemen met onze advocaten.''

De beslaglegging komt voort uit een slepend geschil tussen gedupeerde spaarders en rekeninghouders van banken die onderdeel waren van de Velox Group, een voormalige partner van Ahold die ten onder is gegaan. Naast de beslaglegging door de Uruguayaanse rechters heeft een Argentijnse rechter onlangs de verkoop van Disco verboden.

Ahold kondigde eerder dit jaar aan zijn Argentijnse dochter te willen verkopen nadat het op ,,mogelijk dubieuze transacties'' was gestuit. Deze maand constateerde het concern na een intern accountantsonderzoek dat er bij Disco inderdaad zulke transacties hebben plaatsgehad met onjuiste documentatie. Daarom werd de winst van Disco alsnog met 8 miljoen euro verlaagd. Ahold heeft steeds gezegd dat het eerst goedgekeurde jaarcijfers wil produceren, alvorens Disco te verkopen. Wegens het boekhoudschandaal is de presentatie van goedgekeurde jaarcijfers van Ahold over 2002 al driemaal uitgesteld.

    • Natasja de Winter