Omzet V&D zakt in door warme weer

Het warme weer houdt klanten weg uit de winkels van detailhandelsconcern Vendex KBB (V&D, Hema, de Bijenkorf, Praxis). Vooral de V&D-warenhuizen werden de afgelopen maanden minder vaak bezocht.

Dat heeft Vendex KBB vanochtend gezegd bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Vendex KBB is met 1.083 vestigingen het grootste winkelbedrijf van Nederland met ongeveer 43.900 medewerkers, waarvan 38.500 in Nederland.

De afgelopen drie maanden (mei, juni, juli) daalde de omzet bij de Vroom & Dreesmann met 7 procent tot 181 miljoen euro. Hiermee presteert V&D slechter dan in de eerste maanden van dit boekjaar. Naar aanleiding van de teruglopende prestaties verving Vendex KBB toen het grootste deel van de directie van V&D. De warenhuisketen (69 filialen) doet het slechter dan de andere onderdelen van de onderneming, hoewel ook zij last hebben van het aanhoudende warme weer en het geringe consumentenvertrouwen.

De omzet van zowel Hema als de Bijenkorf zakte in het tweede kwartaal 2 procent tot respectievelijk 212 en 81 miljoen euro. De autonome omzet van Vendex KBB steeg in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met ruim 1 procent tot 1,08 miljard euro. De stijging is te danken aan de prestaties van de modewinkels (onder meer Claudia Sträter en Hunkemöller) en de bouwmarkten (Formido, Praxis).

De hogere omzetten bij de modewinkels (plus 5 procent) en doe-het-zelfketens (plus 8 procent) is vooral het gevolg van de opening van nieuwe winkels, met name in België, Frankrijk en Spanje. Zonder het effect van de overname van de Belgische doe-het-zelfketen Leroy Merlin, kwam Vendex KBB het tweede kwartaal uit op een omzetdaling van 0,4 procent. In het eerste kwartaal steeg de omzet nog met 2,9 procent. Volgende maand maakt het bedrijf de winstcijfers bekend.

Sinds twee weken is de nieuwe directie van V&D bezig met de ontwikkeling van een aanvullend reorganisatieplan, dat de resultaten bij de V&D-warenhuizen moet verbeteren. Volgende maand worden hierover meer mededelingen gedaan. Twee Amerikaanse investeerders vinden dat het concern ingrijpende maatregelen moet nemen, onder meer bij het kwakkelende V&D.