Olieprijzen weer op hardnekkig hoog peil

De olieprijzen zijn terug op het hoge niveau van vlak vóór de Irak-oorlog, die op 20 maart begon, en schommelen hardnekkig rondom de 30 dollar per vat. Irak en de geringe olievoorraden zijn de belangrijkste oorzaken. In Londen steeg de olieprijs vanmorgen met 20 dollarcent naar 30,11 dollar per vat.

Een nieuwe, drie uur durende brand door sabotage gisteren bij een Iraakse oliepijpleiding wekt op de oliemarkten de indruk dat het herstel van de Iraakse olieproductie langer op zich laat wachten dan werd vermoed.

Daarbij zijn in de Verenigde Staten de olievoorraden lager dan normaal, en dat komt weer doordat de oliemaatschappijen de voorraden niet aanvullen zolang de prijzen hoog zijn. Pas als die naar beneden gaan, zullen ze weer olie kopen. Zo hebben oliemaatschappijen en oliemarkten elkaar in een houdgreep, zoals olieanalisten zeggen.

Gisteren sloot in New York de prijs van West Texas Intermediate 23 dollarcent hoger op 32,24 dollar per vat. In Londen steeg de prijs van Brent, de toonaangevende oliesoort uit de Noordzee die tweederde van de wereldolieprijzen bepaalt, vanmorgen naar 30,11 dollar per vat. Vorige week woensdag was Brent al naar 30,59 dollar per vat olie (159 liter) geklommen. Sinds begin augustus schommelt de olieprijs rondom dit hoge niveau.

Eind juli besloot de OPEC, het oliekartel dat bijna 40 procent van de mondiale olieproductie voor zijn rekening neemt, haar productiequota ongewijzigd te laten.