`Libië betaalt voor Lockerbie'

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben een akkoord met Libië gesloten over de betaling van 2,7 miljard euro aan de nabestaanden van de 270 slachtoffers van de aanslag op de Pan Am-vlucht 103. Libië zal ook de schuld van de bomaanslag op de Boeing 747, die op 21 december 1988 neerstortte bij het Schotse dorp Lockerbie, op zich nemen.

Dat hebben twee diplomaten van de VN-Veiligheidsraad op basis van anonimiteit gezegd tegen Amerikaanse en Franse media. Diplomaten, juristen en bankiers uit de VS, Groot-Brittannië en Libië hebben ruim een jaar onderhandeld en kwamen maandag in Londen tot een regeling. ,,De drie regeringen hebben het licht op groen gezet en nu moeten de praktische stappen worden uitgevoerd'', aldus een van deze diplomaten.

Die praktische stappen bestaan uit het overboeken vrijdag van de 2,7 miljard euro naar de Bank for International Settlements in Zwitserland. Libië moet bovendien in een brief aan de Veiligheidsraad schuld bekennen en beloven zich nooit meer schuldig te maken aan terrorisme. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Philip Reeker, zei gisteren dat minister Powell ,,blij is met de voortgang die in Londen is gemaakt''. Pas als de praktische stappen zijn gezet, wil het ministerie verder reageren.

In ruil voor de compensatie van de nabestaanden van de 259 inzittenden van de Boeing en de 11 omgekomen bewoners van Lockerbie en de schuldbekentenis zullen de sancties tegen Libië waarschijnlijk worden opgeheven. Volgens de twee VN-diplomaten zou al volgende week een daartoe strekkende resolutie door Groot-Brittannië worden ingediend. Verwacht wordt dat de VS zich zullen onthouden van stemming.

Onder druk van de sancties leverde de Libische leider kolonel Gaddafi twee verdachten uit. De Libische geheim agent Abdel Basset al-Megrahi is in 2001 door Schotse rechters in Kamp Zeist tot levenslang veroordeeld. De andere verdachte Al-Amin Khalifa Fhima werd vrijgesproken. De sancties werden na de uitlevering van de verdachten opgeschort.