Kelly vond Irak-dossier aangedikt

Wapenexpert David Kelly, die vorige maand vermoedelijk zelfmoord pleegde, noemde de Britse claim dat Saddam Hussein binnen 45 minuten massavernietingswapens kon inzetten een `klassiek' voorbeeld van de manier waarop het dossier was aangedikt.

Dat verklaarde BBC-journalist Andrew Gilligan gisteren tegen de commissie-Hutton, die onderzoek doet naar Kelly's dood. Gilligan zei ook dat niet hij, maar Kelly zelf degene was die opperde dat Alistair Campbell, adviseur en woordvoerder van Tony Blair, verantwoordelijk was voor dat aandikken.

Andrew Gilligan werd gisteren verhoord door de commissie-Hutton, die onderzoek doet naar de dood van Kelly. De journalist hield daarbij nadrukkelijk vast aan eerdere verklaringen over zijn berichtgeving over het Irak-dossier van de regering-Blair. Gilligans beschuldigingen hebben Blair ernstig in de problemen gebracht.

Gilligan erkende gisteren wel dat hij in zijn eerste verslag over het dossier ten onrechte had gezegd dat de regering wist dat de 45 minuten-claim ,,fout'' was. In een tweede reportage, eveneens in het BBC-programma Today, sprak hij van ,,onbetrouwbaar''. ,,Ik denk dat het niet onjuist was, wat ik zei, maar het was ook niet perfect'', aldus de journalist.

Gilligan gebruikte Campbells naam niet in zijn radioverslaggeving, uit vrees voor ruzie met Campbell. Wel noemde hij Blairs adviseur in een krantenartikel in The Mail on Sunday. Maar hij zei dat hij Campbell niet rechtstreeks verantwoordelijk maakte voor de 45 minuten-claim. Gilligan zei ook dat hij Kelly de citaten had voorgelegd en dat deze geen bezwaar had gemaakt. Enkele passages had hij op Kelly's verzoek geschrapt.

Journaliste Susan Watts, redacteur van het tv-programma Newsnight, bevestigde de lezing van Gilligan. Watts had eerder dan haar collega ook een gesprek met Kelly. Daarin noemde de wapenexpert de in zijn ogen onbetrouwbare 45 minuten-claim. Hij zei tegen haar dat Campbell betrokken was bij het aandikken van het dossier. Watts gebruikte die informatie niet omdat ze die beschouwde als een ,,gossipy aside'' – een roddel in de marge. Pas toen het ministerie van Defensie later toegaf dat de claim slechts op één bron was gebaseerd, begreep Watts dat Kelly veel beter ingevoerd was dan ze had gedacht, zei ze gisteren tegen de commissie.

Hoewel de BBC-leiding Gilligan publiekelijk steeds heeft gesteund, bleek gisteren dat er achter de schermen enige twijfel was. Today-hoofdredacteur Kevin Marsh schreef in een e-mail dat Gilligans berichtgeving soms ,,ontsierd'' werd door ,,onnauwkeurig taalgebruik''. Marsh wilde een einde maken aan Gilligans vrijheid om ook voor kranten te werken. Gilligan toonde de commissie gisteren echter een e-mail van Marsh waarin hij hem prees voor zijn ,,uitstekende werk, uitstekende verhalen, goed uitgevoerd en goed verteld''. Die e-mail kreeg hij een dag na zijn verslaggeving. De veel negatiever getoonzette e-mail was van een maand later, toen het conflict tussen BBC en regering in volle hevigheid woedde.