In A'dam gebruikte politie elf keer wapen

De rijksrecherche heeft vanaf 2001 elf keer onderzoek gedaan naar incidenten waarbij de Amsterdamse politie een wapen heeft gebruikt. In twee gevallen was daar een Marokkaan bij betrokken.

Dat zegt het openbaar ministerie in Amsterdam desgevraagd. Maandag maakte Jamal Ftieh van het pas opgerichte `Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie' bekend een `parallel-onderzoek' te gaan doen naar drie recente incidenten in Amsterdam waarbij Marokkanen het slachtoffer zouden zijn geweest van politiekogels. ,,Het is geen toeval dat de drie slachtoffers telkens Marokkanen waren'', zei Ftieh toen. In de twee gevallen waar mannen van Marokkaanse afkomst betrokken waren, gaat het wel om de enige dodelijke slachtoffers, zo bevestigt het OM. De laatste keer was afgelopen woensdag, toen de 33-jarige Driss Arbib op het Mercatorplein door een agent werd doodgeschoten. Hij zou de agent met een mes hebben bedreigd. Naar aanleiding van dit incident is het Comité van Ftieh, tevens voorzitter van het Komitee van Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN), opgericht.

Het vorige incident met een Marokkaans slachtoffer vond volgens het OM plaats op 11 december 2001, toen de politie werd gealarmeerd over een inbraak op het Bijlmerplein. De twee verdachten vluchtten na de komst van de politie op een scooter, maar werden achterhaald. Tussen de bestuurder en een van de agenten ontstond een worsteling, waarbij de agent in een houdgreep terechtkwam en naar eigen zeggen ademnood kreeg. Daarop schoot de agent twee keer op de verdachte, die overleed. Na een onderzoek van de rijksrecherche besloot het OM de agent niet te vervolgen. Nabestaanden hebben tegen die beslissing beroep aangetekend.

Bij andere incidenten de afgelopen drie jaar waarbij geen dodelijke slachtoffers vielen, was twee keer een autochtone Nederlander betrokken, voor zover het OM kan nagaan. Verder ging het om verdachten uit Turkije, Portugal, Duitsland, Suriname, Joegoslavië en Jordanië. In het laatste geval probeerde een politieagent de man die op de Baarsjesweg met een mes zwaaide, met pepperspray te bedwingen. Dat lukte niet, waarop de Jordaniër de agent in zijn buik stak. Vervolgens schoot een andere agent de verdachte in zijn buik. De Jordaniër heeft de schietpartij wel overleefd.

Hoofdcommissaris Jelle Kuiper van de Amsterdamse politie noemde de suggestie van Ftieh en anderen dat de politie min of meer bewust op Marokkanen schiet vanochtend in de Volkskrant ,,levensgevaarlijk en bizar''. Volgens Kuiper wordt daarmee bewust onvrede opgeroepen en schade toegebracht aan het integratieproces.

    • Jaco Alberts