Huis annuleert amnestiewetten

Het Argentijnse Huis van Afgevaardigden heeft gisternacht twee amnestiewetten voor schenders van de mensenrechten tijdens de militaire dictatuur (1976-1983) nietig verklaard. Tweederde van de leden stemde na zeven uur vergaderen in met de annulering.

Het besluit is symbolisch omdat officieel alleen het Hooggerechtshof de wetten kan annuleren. Naar verwachting zal de Senaat vandaag de beslissing van het Huis bekrachtigen, waarna het Hof een besluit zal moeten nemen. De druk op de rechters om de wetten ongrondwettelijk te verklaren, is hiermee wel vergroot.

Tijdens de militaire dictatuur zijn naar schatting 30.000 mensen vermoord. De daders zijn door een algemene amnestie in 1989 gevrijwaard gebleven van vervolging en diegenen die eerder waren veroordeeld tot celstraffen werden vrijgelaten. De in mei aangetreden president Néstor Kirchner beloofde een einde te maken aan deze ,,cultuur van straffeloosheid'', en heeft meerdere malen gezegd de amnestie voor Argentijnen die zich tijdens de zogenoemde `vuile oorlog' schuldig hebben gemaakt aan martelingen en moord, te willen herroepen. Het besluit van het Huis van Afgevaardigden wordt dan ook vooral gezien als steun voor Kirchners beleid.

Een kleine minderheid van de parlementariërs was tegen de annulering van de twee wetten. Zij menen dat de militairen hun plicht vervulden, en het land tegen linkse opstandelingen probeerden te beschermen. Een aantal vindt ook dat de wetten niet met terugwerkende kracht ongrondwettig kunnen worden verklaard.

Het nieuws werd op straat met gejuich ontvangen. Mensenrechtenorganisaties en nabestaanden stonden voor het Huis van Afgevaardigden te wachten op de beslissing van de parlementariërs.

De annulering van de wetten door het parlement komt nadat vorige maand enkele voormalig militaire leiders werden gearresteerd. De arrestaties volgden op een verzoek van de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón om de uitlevering van 46 Argentijnen, onder wie ex-president Jorge Videla en de ex-generaals Emilio Massera, voormalig marinechef, en Carlos Guillermo Suarez Mason, voormalig hoofd van de veiligheidspolitie in Buenos Aires. Garzón doet onderzoek naar de verdwijningen en martelingen van Spaanse burgers tijdens de militaire junta.

Minister van Buitenlandse Zaken Gustavo Beliz kondigde eergisteren aan dat Argentinië lid zal worden van de internationale Conventie over de verjaring van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Misdaden die tijdens het bewind van de junta zijn gepleegd zullen daardoor niet verjaren.