Hogere winst VNU, koers daalt

Informatieconcern VNU heeft het afgelopen halfjaar beter gepresteerd dan verwacht. Toch daalde de koers vanochtend met ruim 4 procent nadat het aandeel sinds maart dit jaar met bijna 60 procent was gestegen.

VNU, onder meer uitgever van Gouden Gidsen en computerbladen als Computable en Computer Idee, behaalde de voorbije zes maanden een nettoresultaat van 103 miljoen euro, een stijging van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet daalde daarentegen met 10 procent tot 1,9 miljard euro, voornamelijk veroorzaakt door een zwakke dollar. Meer dan de helft van de omzet van VNU komt uit de Verenigde Staten.

VNU geeft voor het eerst dit jaar een concrete prognose voor het gehele jaar. Het bedrijf rekent op een groei van de winst per aandeel (exclusief buitengewone baten of lasten) van 6 tot 9 procent.

VNU zag in de twee belangrijkste divisies, marketing- en media-informatie, de autonome omzet groeien. Maar bij marketinginformatie daalde de winstmarge van 9,6 procent naar 7,9 procent. Volgens het concern is dit veroorzaakt door kosten voor de ontwikkeling van nieuwe producten, de afschrijving van software en het nemen van pensioenkosten. Bij media-informatie steeg daarentegen de winstmarge van 16 procent naar 21 procent. VNU wil niet zeggen welke winstmarge het concern als geheel wil behalen. Het afgelopen halfjaar kwam deze uit op 17 procent.

Volgens financieel bestuurder F. Cremers laat VNU met de resulaten zien dat het concern redelijk recessiebestendig is. Voorheen was het Haarlemse bedrijf actief in dagbladen en publiekstijdschriften, sectoren die sterk conjunctuurgevoelig zijn.

VNU heeft wel last van de dalende advertentiemarkt bij vaktijdschriften. De omzet daalde met een vijfde, het resultaat met bijna een kwart. Vooral in Europa ziet het concern de komende tijd geen herstel van deze markten. Het afgelopen halfjaar is het aantal werknemers bij dit bedrijfsonderdeel met 200 verminderd.

VNU zegt nog altijd een notering aan een Amerikaanse beurs te overwegen. Het concern zegt niet geschrokken te zijn van recente strenge regelgeving.