Getronics verwacht verder te herstellen

Automatiseerder Getronics, die begin dit jaar in zwaar weer verkeerde, verwacht de stijgende lijn van dit moment door te kunnen zetten. Door de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden wil de nieuwe directie voor dit jaar geen concrete winstprognose geven.

Getronics, waar op dit moment 23.500 mensen werken, boekte door een belastingmeevaller van 83 miljoen euro een hogere winst dan verwacht. Operationeel, zonder rekening te houden met belastingen, afschrijvingen en incidentele meevallers, behaalde het concern een winst van 12 miljoen euro over het afgelopen halfjaar. Een jaar eerder was dat nog 61 miljoen.

,,We zien de markten met name in Amerika, Australië, Nederland en Spanje stabieler worden, maar dit herstel is niet voldoende om hier concrete verwachtingen op te kunnen baseren'', aldus financieel directeur K. Wagenaar vanochtend in een toelichting. ,,Voor de verbetering van de winst zullen we het dit jaar vooral moeten hebben van kostenbesparingen.''

Wagenaar nam samen met bestuursvoorzitter A. Rückert in februari de leiding bij de internationale automatiseerder over, nadat het bedrijf aan de rand van de afgrond was beland. ,,De donkere wolk is in financiële zin boven het bedrijf verdwenen, maar wat betreft de operationele gang van zaken hebben we nog een lange weg te gaan'', aldus Rückert. ,,Positief is in elk geval dat het tweede kwartaal heel wat beter is geweest dan het eerste, waaraan we niet veel meer konden doen.''

De nettowinst kwam over de eerste helft van dit jaar uit op 230 miljoen euro, tegen 4 miljoen in 2002. Behalve de fiscale meevaller zorgde de verkoop van de sterk winstgevende salarisverwerker GHRS (opbrengst 315 miljoen) voor dit positieve resultaat.

Door de recente saneringen hebben binnen Getronics meer dan 2.000 mensen recent hun baan verloren. ,,Een verdere krimp ligt niet voor de hand, ook al omdat we niet verwachten dat de markt verder terugloopt'', zei Wagenaar.