Geheimzinnigheid troef

Welke elektriciteitscentrale viel gisteren uit, waardoor de stroomvoorziening in Nederland bijna in de problemen kwam? De netwerkbeheerder Tennet, die namens het ministerie van Economische Zaken precies weet waar alle stromen heen gaan, mag het niet zeggen. Woordvoerder Coen van Tankeren: ,,We weten het wel, maar mogen het om commerciële redenen niet bekendmaken. Het is bedrijfsgeheim sinds de energiemarkt in Nederland geliberaliseerd is. Het staat in alle kranten, maar u hebt het niet van mij.''

Volgens het ANP was het de Amercentrale in Geertruidenberg van elektriciteitsproducent en -distributeur Essent. Een woordvoerder van Essent, de eigenaar van de Amercentrale in Geertruidenberg, wil bevestigen noch ontkennen dat deze centrale is uitgevallen. Mededelingen daarover, zegt hij, liggen ,,bedrijfsgevoelig''. ,,Zodra de markt weet dat Essent om stroom verlegen zit, zou de prijs enorm kunnen worden verhoogd.''