Europese Commissie pakt airco in auto's aan

De Europese Commissie wil de uitstoot van fluorgassen, onder andere gebruikt in de airconditioning van auto's, tegen 2010 met een kwart verminderen wegens hun bijdrage aan het broeikaseffect. Autofabrikanten moeten tussen 2009 en 2013 het gebruik van HFC-gassen in airco's uitbannen en alternatieve gassen toepassen, die nu reeds voorhanden zijn.

De lidstaten van de EU en het Europarlement moeten zich nog uitspreken over de gisteren gepresenteerde ontwerp-verordening. De maatregel past in het streven van de EU om te voldoen aan het zogeheten Kyoto-protocol over vermindering van uitstoot van broeikasgassen.

Fluorgassen worden behalve in airco's ook toegepast in brandblusapparatuur, industriële processen, koelinstallaties, vering in sportschoenen en zelfkoelende frisdrankblikjes. In 1995 was de uitstoot van fluorgassen gelijk aan het equivalent van 65 miljoen ton kooldioxide. Zonder tegenmaatregelen zou de uitstoot volgens de Europese Commissie tot 2010 met de helft toenemen. Zo'n 2 procent van de uitstoot van broeikasgassen komt voor rekening van fluorgassen. Maar fluorgassen hebben volgens de Commissie een relatief sterk opwarmend effect. Ook worden ze heel traag afgebroken.