Ene rebellengroep in Liberia trekt zich terug, andere rukt op

De situatie in Liberia blijft explosief na het opstappen van president Charles Taylor en zijn vertrek naar Nigeria. De grootste rebellengroep – LURD – beloofde gisteren zich terug te trekken uit het havengebied van de hoofdstad Monrovia zodat de aanvoer van hulpgoederen per schip weer op gang kan komen. De kleinste rebellengroep – MODEL – rukte op in de richting van het internationale vliegveld op 45 kilometer afstand van de hoofdstad. Maar nadat ze een strategische brug had ingenomen op 50 kilometer van het vliegveld, kwam er een eind aan het offensief.

De rebellen van LURD beloofden zich terug te trekken uit heel Monrovia en de posities weer in te nemen die ze bezetten voordat ze twee maanden geleden hun aanval op de hoofdstad begonnen. Dat deden ze in een gesprek met de Amerikaanse ambassadeur John Blaney en met de commandanten van de West-Afrikaanse vredesmacht en van de Amerikaanse marine-eenheid die met drie schepen bij Monrovia voor anker ligt. Daarmee zou een eind komen aan het beleg van de stad dat naar schatting 2.000 levens heeft geëist.

Volgens de afspraak zouden West-Afrikaanse vredestroepen al vandaag of uiterlijk morgen toegang krijgen tot het havengebied waar nog een grote voorraad ligt aan voedsel en medicijnen, voor zover die niet door de rebellen is geplunderd. De Amerikaanse ambassadeur Blaney noemde het akkoord ,,van uitzonderlijk groot belang voor de levering van humanitaire hulp''. De terugtrekking van de rebellen stelt de West-Afrikaanse vredesmacht ook in staat een bufferzone te creëren tussen regeringstroepen en rebellen die nu op veel plaatsen in de hoofdstad nog direct tegenover elkaar staan.

Het tekort aan voedsel in Monrovia is inmiddels zo nijpend geworden dat honderden burgers zich gisteren verzamelden om ongewapend op te rukken naar het door de rebellen bezette havengebied. Ze werden teruggedrongen door regeringstroepen die over hun hoofden vuurden. Ex-universiteitsmedewerker Sylvester Lumen liet zich niet wegjagen. ,,Als we niet sterven door een kogel dan komen we om van honger.''

Vertegenwoordigers van rebellengroep LURD weigeren samen te werken met de Liberiaanse regering. LURD-leider Sekou Damate Conneh wees een aanbod van interim-president Moses Blah af om vice-president te worden. Hij vindt dat de opvolger van Charles Taylor zo snel mogelijk moet opstappen. LURD-bestuurder Sekou Fofana zei in Monrovia dat zijn rebellengroep het presidentschap verdient heeft omdat zij Taylor heeft verjaagd. Eerder was bij vredesbesprekingen in Ghana afgesproken dat een overgangsregering niet zou worden geleid door een vertegenwoordiger van een van de strijdende partijen.

De West-Afrikaanse vredesmacht in Liberia is inmiddels aangegroeid tot 1.000 man maar laat zich nog maar sporadisch in de hoofdstad zien.