Eis één jaar tegen oud-minister Suriname

Het openbaar ministerie in Paramaribo heeft gisteren een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar geëist tegen oudminister Errol Alibux wegens oplichting van de staat, valsheid in geschrifte en overtreding van de deviezenwet.

Het proces tegen Alibux is de eerste zaak die de Surinaamse justitie heeft aangespannen naar corruptieve praktijken van het voormalige regime-Wijdenbosch. De kwestie draait om de aankoop van een kantoorgebouw dat Alibux, de voormalige rechterhand van oud-president Jules Wijdenbosch, voor honderdduizenden euro's meer dan de getaxeerde waarde zou hebben aangekocht.

De huidige regering-Venetiaan nam in 2000 het roer over van Wijdenbosch. Die was, na zware maatschappelijke druk, gedwongen vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Een onderzoek van een speciale `Commissie Inventarisatie Staatsschuld' toonde aan dat het land failliet was achtergelaten. De commissie sprak van ,,ongebreidelde bestedingszucht met verontachtzaming van wetgeving'' en ,,onoirbare handelingen'' waar juridisch tegen moest worden opgetreden. De kwestie-Alibux is echter de enige zaak waar tot nu toe werk van is gemaakt. Veel grotere kwesties, zoals de omstreden bouw van twee grote bruggen en het aantasten van reserves van de Centrale Bank zijn nog niet aangepakt.

Alibux is nog steeds politiek actief als voorzitter van Democratisch Nationaal Platform 2000 (DNP). Hij bleef tijdens de behandeling van zijn rechtszaak weg omdat hij vond dat zijn rechten als verdachte werden miskend. Ook meldde hij zich ziek. Wijdenbosch heeft voor de rechtbank getuigd dat de aankoop van het kantoorpand een ,,staatszaak'' was, waar de rechter zich niet in moet mengen. De rechtbank hoopt in november uitspraak te doen.