Een echte piraat vecht door als skelet

Volgens de credits werkten er 1150 mensen mee aan Pirates of The Caribbean: The Curse of the Black Pearl, onder wie een heleboel kappers en accountants, maar ook een krabbendresseur en een dekknecht. Deze informatie roept het liedje over het circus uit Ja Zuster Nee Zuster in herinnering: ,,al mocht ik alleen maar de hokken schoonmaken...'. Misschien zal er de komende maanden op straat weer piraatje worden gespeeld.

Piratenfilms, ooit een populair genre met als belangrijkste sterren Douglas Fairbanks en Errol Flynn, zijn een tijd niet gemaakt. Het is een ouderwets genre geworden, net zo met de eerste helft van de twintigste eeuw verbonden als met de zeventiende en achttiende eeuw, toen echte piraten over de zeeën schuimden. Roman Polanski probeerde het nog eens in 1986, maar zijn Pirates flopte. Nu is er dan Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, een film met een unieke oorsprong. Hij is gebaseerd op een attractie in de Disney pretparken.

Regisseur Gore Verbinski (The Ring, Mouse Hunt) en producent Jerry Bruckheimer (Pearl Harbor, Armageddon) leveren veel van wat je van een piratenfilm verwachten kunt, zoals flitsende zwaardgevechten, bollende zeilen, fonkelende dukaten en een meisje in nood, en soms een beetje meer. Dat meer zijn bijvoorbeeld de speciale effecten. Sommige piraten veranderen bij maanlicht in skeletten, en vechten gewoon door.

Het fijnst zijn de prestaties van sommige acteurs. Geoffrey Rush is als de wrede kapitein Barbossa bijna net zo op dreef als in Shakespeare in Love. En Johnny Depp zorgt er als kapitein Jack Sparrow in zijn eentje voor dat de 2,5 uur dat de film duurt net niet zo lang lijken. Hij heeft vlechtjes in zijn baard, praat door gouden tanden met een bespottelijk cockney accent, zwabbert met zijn benen, en zorgt er voor dat dit alles begerenswaardig wordt.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl. Regie: Gore Verbinski. Met: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Geoffrey Rush, Jonathan Price, Jack Davenport. In 110 bioscopen.

    • Bianca Stigter