Dure emotie

De Achterpagina is deze zomer op zoek naar extremen. Vandaag het duurste huis dat in Nederland te koop staat.

Op dit moment staan in Nederland ongeveer 125.000 woningen te koop. Een van de duurste daarvan is het huis `De Compagnie' aan de Amsterdamse Vondelstraat. Het kost 8 miljoen euro. De gebronsde eigenaar Ruud van Hilst (60) doet open voor de bezichtiging in een witte linnen broek en een wit T-shirt. Hij vertegenwoordigt exclusieve buitenlandse merken damesmode, maar hij werkt niet meer zoveel, zegt hij. Van Hilst en zijn vrouw zijn uit elkaar. De twee kleine kinderen wonen er niet meer.

,,Ik wil hier weg, in dit huis liggen toch de emoties uit mijn huwelijk. En het pand is met 700 vierkante meter te groot voor mij alleen. Maar voorlopig zoek ik nog niks anders, dit moet eerst maar eens verkocht worden.''

Makelaar Oscar Meeuwsen, ook aanwezig bij de bezichtiging: ,,Het staat nu een halfjaar te koop, er zijn zes bezichtigingen geweest. De markt voor dit soort woningen is wat beperkt.''

De eigenaar: ,,En dan moet je ook nog maar in hartje Amsterdam willen wonen.''

De makelaar: ,,Je grenst hier direct aan het Vondelpark, maar je hebt er geen last van. De tuin ligt er pas twee jaar.''

De eigenaar: ,,Terwijl het lijkt of hij al honderd jaar bestaat. Het was een beetje Engelse stijl, een beetje vervallen. In de winter stond het blank. Een Belgische tuinarchitect heeft alles opnieuw gedaan. Het is zo poenerig om te zeggen hoeveel dat heeft gekost, maar het was heel veel geld. Zo zijn deze buxussen bijvoorbeeld tachtig jaar oud. Nou, dan zit je zo op 10.000 per stuk. Gaat hard hoor. En dan deze Japanse koikarpers.''

De makelaar: ,,In een tuin vergis je je al snel.''

De eigenaar: ,,We hebben ook een nieuw gesmeed hek laten plaatsen, gefundeerd met een meter beton. Niet van die lullige hekken zoals de andere panden hier. Maar voor de veiligheid maakt het niet uit, kan je ook een ander hek neerzetten. Wel heb ik inbraakwerend glas, de ruiten kan je met een baksteen niet ingooien, een alarminstallatie met trilcontacten en traliewerk voor de ramen op de begane grond. Maar van inbrekers heb ik nooit last gehad.''

De vrijstaande villa staat op 1.417 vierkante meter eigen grond en heeft twee parkeergarages, vijftien vertrekken en een gastenverblijf. Het gebouw is van 1898. Voordat Van Hilst er in 1999 introk, werd het een jaar lang gerestaureerd. Geen detail is daarbij over het hoofd gezien.

De eigenaar: ,,Dit is ons kinderparadijs. Nou goed, ook voor volwassenen dan. Turks stoombad, speciaal voor de kinderen een bubbelbad, en een zwembad binnen. Het is maar zesenhalf bij vier, maar je kunt er goed in oefenen. Door het bad heen loopt een tegenstroom – niet zo'n jetstraal, maar over de hele breedte. De energierekening van het huis valt mee. Duizend euro per maand.''

De makelaar: ,,Alles is hier met stijl en gevoel afgewerkt. Zoals de deuren, die zijn verstevigd. Dan trekken ze bij temperatuursveranderingen niet krom.''

De eigenaar: ,,Dit hier was de werkkamer van mijn vrouw. Ze maakt kindermeubeltjes. Nu staat het leeg. En dit was de bijbehorende opslagruimte, nu maar de computerkamer geworden. Niet voor mij hoor, ik kan niet met computers omgaan. Ik heb een secretaresse.''

De makelaar: ,,De prijs is meestal geen issue voor mensen die hier komen kijken. Het gaat erom of het klikt. Een huis is emotie.''

De eigenaar. ,,Toen ik hier met met vrouw ging samenwonen, zij nam twee kinderen mee, was dit een ideaal huis.''

De makelaar: ,,Dit soort mensen kan ook wel 15 of 20 miljoen betalen.''

De eigenaar: ,,Nou, wat vond je ervan? Kopen?''

    • Freek Staps