Drie reizen naar de kust van Patagonië

De bakker worstelt als hobby. Dit zegt de bakkersvrouw terloops tegen een klant, om er vervolgens niet meer op terug te komen. Is deze droge mededeling een verhaal? Volgens regisseur Carlos Sorin wel. Ook de kleermaker die geen bijpassende manchetknoop kan vinden is een verhaal, al komt de man zelf helemaal niet in beeld.

Rafelranden zijn in de Argentijnse roadmovie Historias Minimas het middelpunt geworden. Eerst lijken de losse verhalen amper contouren te hebben, ze zijn net zo onscherp als de opticienletters in het begin van de film, als een kippige oude man een ogentest ondergaat. Langzaam ontstaat er een woord, een zin, een voorval misschien, vaak zonder afronding.

Carlos Sorin heeft een paar van die minimale verhalen uitvergroot, voordat ze wegebben. De drie hoofdrolspelers hebben één overeenkomst: ze maken allemaal een reis van 300 kilometer van Fitz Roy naar San Julián, een kustplaats in Patagonië. Onderweg is alle overtollige ballast weggegooid. Geforceerde dwarsverbanden en hermetische constructies zijn achterwege gelaten, zodat er een aangename lichtheid over de film is neergedaald.

Sorin heeft goed gekeken naar David Lynch' The Straight Story in zijn portret van de oude man die op zoek gaat naar zijn verdwenen hond. De mensen die hij al lopend tegenkomt zijn zonder uitzondering aardig.

De uit zijn dommelstand ontwaakte man wordt gespeeld door Antonio Benedictti, een 80-jarige mecanicien. Hij is een van de vele amateur-acteurs in de film die ook over een komisch talent blijkt te beschikken. De grappigste momenten spelen zich af tijdens een aftandse televisiequiz waar een vrouw een foodprocessor kan winnen maar thuis geen elektriciteit heeft.

Historias Minimas betekent voor Carlos Sorin een trefzekere comeback nadat hij veertien jaar geleden stopte met filmen vanwege het floppen van Eterna Sonrisa de New Jersey, met Daniel Day-Lewis als motorrijdende tandarts in Patagonië. Nu hij is teruggekeerd naar deze streek maakte hij mooie uitsneden van het gouden licht en het grijze asfalt dat het Patagonische landschap doorsnijdt. Soms levert dit iets te bekende plaatjes op van het type 'lege weg, turende man, voorbijrazende vrachtauto'. Sorin is beter in het filmen van manchetknopen.

Historias Minimas. Regie: Carlos Sorin. Met: Javier Lombardo, Antonio Benedictti. In The Movies, Amsterdam; Haags Filmhuis; Lantaren/Venster, Rotterdam.

    • Mariska Graveland