De Graaf dreigt Antillen met `consequenties'

Het weghalen van de bodyscan op het vliegveld Hato op Curaçao heeft financiële consequenties voor de Nederlandse Antillen.

Dat zegt minister De Graaf van Koninkrijksrelaties vandaag in gesprek met deze krant. FOL-leider Anthony Godett kondigde gisteren het verwijderen van de bodyscan aan, een apparaat dat met röntgenstraling ingeslikte drugsbolletjes zichtbaar maakt. Het Antilliaanse kabinet, onder leiding van Godetts zus, premier Mirna Louisa-Godett heeft aangekondigd in zijn beleid de wensen van Anthony Godett te volgen. Hij kon zelf geen premier worden omdat hij verdacht wordt corruptie.

,,Als, áls, de Antilliaanse regering de bodyscan weg wil hebben, dan kunnen wij dat niet tegenhouden'', zegt De Graaf. ,,Maar het betekent wel iets voor de relaties en voor de programma's voor rechtshandhaving, ook als het gaat over de financiële verhoudingen. Rechtshandhaving is een belang dat boven de drie landen uitstijgt. Het is een koninkrijksbelang.''

Godett zei gisteren dat de FOL de Antilliaanse regering de investeringen in de bodyscan wil laten gebruiken voor onderwijs en armoedebestrijding in arme wijken van Willemstad. Jaarlijks besteedt Nederland aan de Antillen en Aruba 120 miljoen euro aan samenwerkingsgelden.

De Graaf wil met de nieuwe Antilliaanse regering en met Aruba gaan spreken over een verandering in de bestuurlijke en financiële verhoudingen. Volgens De Graaf moeten de afzonderlijke Antilliaanse eilanden een grotere vrijheid krijgen tegenover de Antilliaanse landsregering op Curaçao.

Een status aparte voor Curaçao, zaols de FOL wil, is voor Nederland ,,geen optie''. Dat ,,verzwaart alleen maar problemen, om het koninkrijk als geheel te kunnen besturen, en de problemen van de andere eilanden, die kleiner zijn en dan met mindere mensen het land overeind moeten houden.''

De Graaf voelt niet voor de suggestie die recent door onder anderen mr. Pieter van Vollenhoven werd gedaan om de Antillen rechtstreeks onder Nederlands bestuur te brengen.

,,Nederland zou onmiddellijk voor de kolonisatiecommissie van de Verenigde Naties worden gedaagd'', meent De Graaf, die ,,niemand op de Antillen die er vóór is'' kent.

www.nrc.nl: dossier Antillen