Celstraf voor bende mensenhandelaars

Een Belgische rechter heeft een bende van 23 Albanese mensensmokkelaars veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie tot acht jaar. Daarnaast kregen de bendeleden boetes opgelegd van 5000 tot 125.000 euro. De bendeleden hadden volgens de aanklacht in twee jaar tijd meer dan tienduizend illegalen via België naar Groot-Brittannië gesmokkeld. Sinds hun arrestatie is de mensensmokkel vanuit België volgens de politie sterk gedaald.

Volgens het gerechtelijk onderzoek werden de illegalen op parkeerterreinen aan de E40 in vrachtwagens gezet om per veerboot de overtocht Oostende-Dover te maken. De bende kreeg dan ook als bijnaam ,,de touroperators van de E40''. Per nacht werden twintig tot dertig illegalen naar Groot-Brittannië gebracht. Het ging vooral om Albanezen, die tijdelijk in Brussel waren ondergebracht. Ook waren er onder de illegalen Afrikanen, Afghanen en Indiërs, die voor de overtocht meer moesten betalen. De prijzen varieerden van zo'n 400 tot 3000 euro. Voor `vrienden' rekende de bende de laagste prijs.

Hoofdverdachte Mhill Sokoli (35) werd veroordeeld tot acht jaar en 125.000 euro boete. De laagste straffen van drie jaar kregen de Albanese uitbaters van vier Brusselse café's, waar de illegalen in afwachting van hun overtocht verbleven.

De rechter in Dendermonde verwierp het verweer van de verdediging dat de vluchtelingen vrijwillig een overeenkomst aangingen met de mensensmokkelaars en dat daarom geen sprake was van mensenhandel. Volgens de rechter handelden de bendeleden om geldgewin en ronselden zij vluchtelingen in asielcentra. Hij sprak van ,,uitbuiting'', omdat de bendeleden veel geld vroegen. Ook in Groot-Brittannië konden de illegalen volgens hem worden uitgebuit. De advocaat van het Belgisch Centrum voor Racismebestrijding toonde zich tevreden over het vonnis, omdat de rechter aangaf dat mensensmokkel, als de precaire situatie van de vluchtelingen wordt misbruikt, mensenhandel kan zijn.

Nederlandse rechters legden onlangs aan een bende Chinese mensensmokkelaars straffen op van zes jaar tot vier maanden. Bij een van de transporten, de zogeheten Dover-zaak, kwamen 58 Chinezen door verstikking om het leven, maar de rechter verwierp het bewijs tegen de hoofdverdachte.