Blauwe bosbes

Florine Boucher geeft op 29 juli een recept voor `Tarte aux mirtilles'. Ze wijdt een passage aan de wilde `blauwe bosbes (vaccinium myrtillus)' en merkt op dat ,,in mijn Flora van Heukels (21ste druk) staat dat de blauwe bosbes kleurloos sap heeft. Maar dat is een foutje van Heukels''.

Ik lees het recept en ben ook verbaasd over dat kleurloze sap, want ik weet wat voor paarsrode vingers je krijgt bij het plukken van blauwe bosbessen. Dus kijk ik ook in de Flora van Heukels, in de laatste, 22ste druk en volledigheidshalve ook in de 21ste druk. Wat staat daar? Dat de blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) bessen met purperkleurig sap heeft, en zich onder andere daardoor onderscheidt van de uit Noord-Amerika afkomstige en in Nederland gekweekte trosbosbes (Vaccinium corymbosum), die kleurloos sap heeft.

Dus geen foutje van Heukels maar een foutje van Boucher. Overigens heten blauwe bosbessen in het Frans `myrtilles'.

    • Hanneke den Held