Bijna halve eeuw zonder overtreding

De sportiefste voetballer van Nederland. Zo mag de Groninger Henk Woldhuis zich vanaf vandaag officieel noemen. De speler van de amateurclub Kielwindeweer uit de gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft 45 jaar gevoetbald zonder ook maar één ernstige overtreding te maken. Als beloning krijgt de bijna bejaarde sportman vandaag van de KNVB de bijna nooit uitgereikte Oranjespiegel overhandigd.

De voetbalbond spreekt van een unieke prestatie. ,,De KNVB kan mensen als Woldhuis niet genoeg eren'', stelde een woordvoerder. ,,Zij vormen een voorbeeld voor velen, zeker in een tijd waarin menigeen het ook op het voetbalveld niet zo nauw neemt met de fatsoensnormen.''

De 57-jarige Woldhuis ontving in zijn 45-jarige voetbalcarrière nooit een rode kaart, gele kaart of zelfs maar een waarschuwing. ,,Ik ben sowieso nooit een speler geweest die blind en vol fanatisme een duel aangaat'', zei de bescheiden Groninger gisteren na de uitreiking van de Oranjespiegel.

,,Techniek en inzicht spreken mij veel meer aan. Na al die jaren kent iedereen mijn stijl: ook spelers en scheidsrechter buiten Kielwindeweer weten wat ze aan mij hebben. Ik zal ploeggenoten er altijd op aanspreken als ze over de schreef gaan.''