Wolters Kluwer belandt in het rood

Uitgever Wolters Kluwer is het afgelopen halfjaar in de rode cijfers terechtgekomen. De onderneming maakte begin van de middag een verlies bekend van 115 miljoen euro. Het negatieve resultaat is veroorzaakt door een afwaardering van 155 miljoen euro.

De Amsterdamse uitgever gaf verder aan dat de winst voor afschrijvingen dit jaar `significant' lager zal uitkomen dan het afgelopen jaar. In mei waarschuwde het concern ook al voor een lagere winst. Op de beurs daalde het aandeel aan het begin van de middag.

De winst voor afschrijvingen daalde de eerste zes maanden van 194 miljoen euro naar 120 miljoen euro, een daling van 38 procent. De winstval is voor het grootste deel – 43 miljoen euro – veroorzaakt door krimpende omzetten van bestaande activiteiten. De daling van de dollar ten opzichte van de euro haalde nog eens 24 miljoen euro van de winst af.

De omzet van het bedrijf daalde het afgelopen halfjaar met 16 procent naar 1,6 miljard euro. Oorzaak zijn volgens de uitgever klanten die zich terughoudend opstellen vanwege het economische klimaat. Volgens de uitgever is nu 34 procent van de omzet afkomstig van elektronische uitgaven.

Om de resultaten te verbeteren is de uitgever bezig om te herstructureren. Er moet efficiënter worden gewerkt, kosten moeten naar beneden en de kwaliteit omhoog, aldus het concern in een geschreven verklaring. Wel zegt het bedrijf de investeringen in nieuwe producten op peil te houden. Op 30 oktober komt Wolters Kluwer met een nieuwe strategie naar buiten. Deze is afkomstig van N. McKinstry, die bestuursvoorzitter R. Pieterse op 1 september opvolgt.

Het uitgeefconcern wist de schuld te verlagen met 29 procent. Vorig jaar lag deze nog op 3 miljard euro. Nu ligt deze op 2,1 miljard euro. Wolters Kluwer verkocht het bedrijfsonderdeel wetenschappelijke tijdschriften aan een groep van participatiemaatschappijen. De opbrengst hiervan is gebruikt voor schuldreductie.