Uitmarkt 2003 richt zich op jong publiek

De Amsterdamse Uitmarkt besteedt dit jaar uitvoerig aandacht aan jongerencultuur. Het onderdeel `The Remix', met muziek, dance, street-sports en comedy, is bedoeld voor een jong, hip en allochtoon publiek.

Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. Voorafgaand aan de Uitmarkt wordt in Amsterdamse wijken talent op het gebied van zang, rap, percussie en street-& skatedance gescout en na masterclasses op de Uitmarkt gepresenteerd. De trendy programmering moet ook het reguliere cultuurpubliek een beeld geven van de onderstroom van de `mainstream'-kunst.

De 26ste Uitmarkt, die op 29, 30 en 31 augustus plaatsvindt tussen Leidseplein en Museumplein, wordt op het grote podium bij het Concertgebouw geopend met hiphop, nu-soul en r&b. Onder de optredende artiesten zijn E-Life, Postmen, de rappers Raymzter en Opgezwolle en souldiva Sandra St Victor. Zaterdagavond wordt daar een deel van de nieuwe show van het Cirque du Soleil gepresenteerd. Zondagavond wordt de Uitmarkt er besloten met een Wagnerconcert van het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. de nieuwe chef-dirigent Yakov Kreizberg.

De tv zendt een aantal onderdelen van de Uitmarkt uit. De opening wordt 's avonds laat uitgezonden door de NPS. De Vara brengt zaterdagavond vanaf de Uitmarkt een cabaretprogramma, gepresenteerd door Jack Spijkerman.

De Uitmarkt is dit jaar niet alleen heel groot, met 2000 artiesten, 400 optredens en 28 podia, maar ook heel gevarieerd. De informatiemarkt heeft 185 deelnemers. Ook het Prins Bernhard Cultuurfonds presenteert zich `live on stage'. Het toneelprogramma `De Verleiding' biedt op en rond het Leidseplein voorstellingen van een uur door tal van gezelschappen. Cinerama vertoont films van theatermakers. Verder is er naast klassieke muziek, jazz, jeugdtheater en dans extra veel aandacht voor literatuur, cabaret, film, video en debat. Bas Heijne en Michael Zeeman leiden in Paradiso een discussie over kunst- en cultuurbeleid met belangenorganisaties en Tweede Kamerleden, waarbij ook de nieuwe staatssecretaris Medy van der Laan wordt verwacht.

Op de Amsterdamse Boekenmarkt komen veel signerende auteurs, en in het Stedelijk Museum is er een Literaire Salon. Voor het Rijksmuseum wordt voor skaters de grootste halfpipe ter wereld opgesteld. De Amsterdamse burgemeester J. Cohen opent de reizende internationale expositie Coexistence met 39 kunstwerken op billboards.