Thomas Cook en TUI gaan samenwerken

De twee grootste reisondernemingen van Nederland, TUI en Thomas Cook, gaan vanaf dit najaar samenwerken op het gebied van verre reizen. De twee concurrenten hebben dit vanmorgen bekendgemaakt.

De twee gaan met luchtvaartmaatschappij Air Holland vliegen op tien bestemmingen buiten Europa. ,,TUI Nederland en Thomas Cook blijven elkaars aartsvijanden'', aldus bestuursvoorzitter Louis Frankenhuis van TUI, ,,onze overeenkomst betreft alleen het samen inkopen van stoelen op verre bestemmingen, waardoor we een lagere prijs voor de stoelen hebben kunnen bedingen.'' Afspraken over de prijs voor het product worden niet gemaakt, maar de consument zal volgens de twee bedrijven desondanks de grote winnaar zijn. Steven van der Heijden, directievoorzitter van Thomas Cook: ,,Verre reizen zullen komende winter goedkoper zijn dan ooit. Het zal niet veel verschil meer maken of je naar Brazilië gaat of naar de Canarische eilanden.''

Het zijn de marktomstandigheden die hebben geleid tot de ongebruikelijke stap, zo geven de twee topmannen toe. De reisindustrie is dit jaar getroffen door een grote crisis als gevolg van economische teruggang, de oorlog in Irak en de uitbraak van de longziekte sars. Het aantal vakantievierders daalde wereldwijd, omzet en winst van bedrijven zakten in. Zowel Thomas Cook (Neckermann) als TUI (Arke en Holland International) moesten fors bezuinigen; bij TUI Nederland verdwenen 250 van de 2.000 arbeidsplaatsen. Van der Heijden en Frankenhuis wilden vandaag geen omzet- en winstcijfers voor hun bedrijven geven, maar gaven wel aan dat deze beduidend lager liggen dan vorig jaar. TUI en Thomas Cook zijn Duitse ondernemingen; de beide hoofdkantoren gaven hun fiat aan de overeenkomst.

Voor Air Holland is het pact tussen de twee reisondernemingen een grote opsteker. De kleine chartermaatschappij balanceert al jaren op de rand van faillissement. Met het vertrouwen van TUI en Thomas Cook op zak lijkt de maatschappij zich voorlopig geen zorgen meer te hoeven maken. Air Holland zal vanaf 1 november twee toestellen (een Boeing 757 en een Boeing 767) inzetten voor TUI en Thomas Cook. Men vliegt naar tien bestemmingen in zes landen: Brazilië, Dominicaanse Republiek, Mexico, Kenia, India en Sri Lanka.