Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over een Nederlandse boer die een jaar geleden zijn bedrijf in Zimbabwe wegens onteigening moest verlaten. Hij ging naar buurland Zuid-Afrika, maar daar is zijn toekomst door nieuwe onteigeningen ook ongewis. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk.

Gesprek met de vertegenwoordigers van de Russische ambassade en de vader van de in Dagestan ontvoerde Arjan Erkel. Verder een reportage over bezuinigingen in ziekenhuizen en de gevolgen voor patiënten. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Gesprek met de Nederlandse brigade-generaal Rob Bertholee van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan en een reportage over de piraterij met films die eerder op dvd worden uitgebracht dan in de bioscoop. Ned.3, 22.20-22.50u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Herhaling uit maart over de aanval van een Engelse onderzeeër in de Tweede Wereldoorlog op een Japans vrachtschip waarbij duizenden slachtoffers vielen. Het schip vervoerde krijgsgevangenen in plaats van vracht. Ned.3, 20.30-21.05u.

Factor: Stigma. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.15-23.38u.

PRAATPROGRAMMA

In de schaduw van het nieuws. Gesprek met betrokkenen over de vraag wat je doet als je partner een ongeluk of een ernstige ziekte krijgt en daardoor verandert van een gezonde levensgezel in een patiënt. Ned.1, 21.47-22.33u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd van Ajax tegen het Oostenrijkse Grazer AK om mee te kunnen doen met de Champions League. De return is op woensdag 27 augustus. Ned.2, 20.20-22.29u.

KUNST

R.A.M. compilatie. Reeks herhalingen uit het programma met de Oostenrijkse schrijver Robert Menasse, die in 1999 drie maanden in Amsterdam aan een roman over rabbijn Manasseh Ben Israel werkte, D.B.C. Pierre over zijn debuut Vernon God Little en Michel Faber over The Crimson Petal and the White, in Nederland Lelieblank, scharlakenrood. Ned.3, 23.32-0.35u.

FILM

The Rookie (Clint Eastwood, 1990, VS). Achtervolgingen per auto en blikschade spelen de hoofdrol in slordig opgezette, humorloze actiefilm met Clint Eastwood en Charlie Sheen als politiemannen en Raul Julia als Duitse bendeleider. RTL5, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

A Murder of Crows (Rowdy Herrington, 1999, VS). Cuba Gooding Jr. produceerde deze middelmatige thriller en speelt zelf de hoofdrol als mislukte advocaat uit Key West die zich voordoet als schrijver van een boek over een seriemoordenaar dat hij in handen kreeg gedrukt van een mysterieuze man. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Walking Across Egypt (Arthur Allan Seidelman, 2000, VS). Ellen Burstyn redt dit drama over een godvruchtige oudere vrouw uit het Diepe Zuiden die haar eenzaamheid verdrijft door zich te ontfermen over een autodief. Ook met Mark `Star Wars' Hamill als hondenvanger. Ned.2, 23.33-1.10u.

Baby Boom (Charles Shyer, 1987, VS). Niet bijster intelligente komedie ventileert geëmancipeerde boodschap dat combinatie van ouderschap en carrière ook voor de vrouw is weggelegd. Career woman Diane Keaton wijdt zich noodgedwongen aan chaotisch moederschap. BBC1, 0.35-2.25u.

.To Be or Not to Be (Ernst Lubitsch, 1942, VS). Klassieke, destijds van slechte smaak beschuldigde zwarte komedie over een schmierende Poolse theater-troupe die hun theater ombouwt tot Gestapo-hoofdkwartier. In 1983 maakte Mel Brooks een verbazend letterlijke remake. Laatste rol van Carole Lombard. Morgen, BBC2, 14.55-16.30u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Gesprek met de journaliste Aafke Steenhuis over haar boek Windjammers in Delfzijl, de route van de chilisalpeter. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het eerste uur vertalen Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes teksten van de popdadaïst Vivian Stanshall (1943-1995), tevens mede-oprichter van de Bonzo Dog Band. In het tweede uur een in de jaren tachtig uitgezonden gesprek met de schrijver Albert Helman (1903-1996). 747AM, 22.02-24.00u.

Faros cultuur. Zangeres Alison Metternich vertelt aan de hand van fragmenten over de in 1953 overleden alt Kathleen Ferrier. Morgen, 15.02-16.00u.