Stroomproductie bij kritische grens

Door een onverwacht verhoogde vraag en een onverwachte lagere productie is de kritische grens van de elektriciteitsproductie vanmorgen in zicht gekomen. Dat zegt een woordvoerder van netbeheerder Tennet.

Het reservevermogen was aan het begin van de middag gedaald tot negentig megawatt. Gisteren toen Tennet `fase rood' afkondigde was er nog een reserve van 390 megawatt. Normaal houdt Tennet een marge van 1.400 megawatt aan.

De reden voor de onverwachte afname van het aanbod wil de woordvoerder niet zeggen. De stijging van de stroomvraag is volgens de woordvoerder veroorzaakt door de warme nacht, waardoor er een hogere `ochtendpiek' in het elektriciteitverbruik optrad dan verwacht. De woordvoerder noemde het vanmiddag waarschijnlijk dat het energiegebruik in de loop van de dag nog verder zou stijgen. Als de reserve nog overschreden wordt, kan de netbeheerder het noodvermogen nog aanspreken, daarna de export stopzetten en als laatste redmiddel de toegestane temperatuur van het koelwater verhogen.

Het reservevermogen was de afgelopen periode gedaald omdat energieproducenten wegens de stijgende temperatuur van het oppervlaktewater niet over voldoende koelvermogen voor hun centrales beschikten. Reserves zijn nodig voor het geval er plotseling een centrale uitvalt.

Eerder vandaag sprak Tennet de verwachting uit dat `fase rood' eind deze week zou komen te vervallen, door het voorspelde einde van de hittegolf. De maximale elektriciteitsvraag was vanochtend 12.550 megawatt, terwijl de netbeheerder een maximale vraag van 12.400 megawatt had ingeschat.

Op de Amsterdam Power Exchange (APX) is de prijs van elektriciteit weer gestegen. Volgens een woorvoerder komt dat ,,omdat het nog steeds warm is, het aanbod dus nog steeds daalt, terwijl de vraag nog steeds stijgt''. De hoogste prijs bedroeg vandaag 2.000 euro (voor de productie van morgen), gelijk aan de maximumprijs. De APX verhoogde dit prijsplafond voor de tweede achtereenvolgende dag. Bij het bepalen van het prijsplafond, dat in overleg met de beursdeelnemers gebeurt, laat APX zich leiden door de prijzen op de `onbalansmarkt' van Tennet.

Op de onbalansmarkt kopen partijen die niet voldoende stroom hebben `last-minute' elektriciteit in bij Tennet, soms voor dezelfde dag. Op de APX-beurs kopen energieleveranciers en industriële afnemers elektriciteit in die ze de volgende dag nodig hebben, en waarvan ze zich niet eerder met langlopende contracten hebben verzekerd. Op de APX wordt ongeveer 15 procent van de Nederlandse energieproductie verhandeld.