SEC onderzoekt Alstom in VS

De Amerikaanse beurstoezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), is een officieel onderzoek begonnen naar ,,boekhoudkundige onregelmatigheden'' bij Alstom Transportation, de Amerikaanse dochter van het Franse conglomeraat. Dat heeft Alstom gisteren bevestigd.

De noodlijdende producent van treinen (TGV), cruiseschepen en energiecentrales had vorige week al bekendgemaakt dat het 151 miljoen euro moest reserveren wegens deze onregelmatigheden, 100 miljoen euro méér dan het aanvankelijk had gezegd. In juni erkende het conglomeraat dat bij Alstom Transportation in de Verenigde Staten de verliezen ,,significant'' waren onderschat.

Daarbij gaat het om de levering van nieuwe treinstellen voor de ondergrondse van New York. De dochter van Alstom, gevestigd in Hornell (New York), zou aanzienlijk onder de kostprijs op deze metro-order hebben geboden waarop concurrenten als het Duitse conglomeraat Siemens beleefd zouden hebben bedankt en Alstom de order binnensleepte. Alstom zou vervolgens de prijs rooskleuriger hebben verwerkt in de boeken.

Ook de FBI is intussen een onderzoek naar deze fraude begonnen. Twee topmanagers zijn bij de dochter ontslagen. Analisten vrezen dat de 100 miljoen maar de top van de ijsberg is.

Vorige week kreeg het Franse conglomeraat nieuwe kredieten van de banken (1,1 miljard euro) waarbij het in het krijt staat en van de Franse staat (0,2 miljard euro) terwijl de laatste bovendien voor 31,5 procent deelneemt in Alstom, een deelname die ,,intensief'' wordt onderzocht door de Europese Commissie. Samen met een nieuwe obligatielening moet deze financiële operatie ter waarde van in totaal 2,8 miljard euro Alstom er weer bovenop helpen.

Afgelopen zondag bevestigde Alstom dat bij zijn vestigingen in het Verenigd Koninkrijk de helft van het aantal banen binnen twee jaar zal verdwijnen en er 5.000 banen zullen overblijven.

Alstom heeft gisteren gezegd dat het volledig zal meewerken met het onderzoek van de Amerikaanse beurstoezichthouder. Alstom heeft naast een notering in Parijs en Londen ook een beursnotering in New York.