Regering-Godett wil voor Antillen onafhankelijkheid

De nieuwe regering van de Antillen, gedomineerd door Frente Obrero Liberashon (FOL), streeft onafhankelijkheid van de Antillen na. Daartoe komt er binnen een half jaar een referendum.

Dat heeft FOL-leider Anthony Godett gisteren gezegd bij de beëdiging van het nieuwe kabinet, waarbij zijn zus Mirna Luisa-Godett tot premier werd benoemd.

Anthony Godett is officieel adviseur van zijn zus. Hij kan zelf geen premier worden wegens een strafrechtelijk onderzoek tegen hem wegens corruptie. Maar beiden laten er geen twijfel over bestaan dat Mirna Godett als premier zal doen wat haar broer zegt. Godett heeft ,,met mijn zus'' besloten dat zij voor de resterende periode aanblijft als minister-president. ,,Anthony Godett zal geen premier worden'', zegt hij vandaag in deze krant.

Godett zei verder dat de bodyscan op het Curaçaose vliegveld Hato wordt verwijderd. Volgens hem moeten ,,Nederlanders stoppen met het snuiven van cocaïne''. PvdA-woordvoerder Wolfsen noemt dat laatste ,,een wijs woord'', maar wordt ,,somber'' van de voorgenomen verwijdering van de bodyscan. Hij meent dat Schiphol dan zal worden ,,overspoeld met drugskoeriers''.

Godett en de FOL-leiding hebben verder besloten dat Mirna Godett ,,geen tijd'' zal hebben voor een ontmoeting met de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer, die eind deze maand de Antillen bezoeken. De grote partijen in de Kamer reageren daarop boos. Volgens CDA-woordvoerder Van Fessem kan ,,dit spelletje niet lang doorgaan''. Hij noemt het ,,dieptriest'', maar ,,je kan er moeilijk troepen heensturen''. VVD-woordvoerder Rijpstra maakt zich zorgen dat op de Antillen ,,eigenlijk de democratie min of meer aan de kant wordt geschoven''. Kamerlid Wolfsen noemt de lijn van Godett ,,niet verstandig voor de goede verhoudingen''.

Minister De Graaf benadrukte gisteren dat de Nederlandse regering geen zaken doet met Anthony Godett.

INTERVIEW: pagina 3

WWW.NRC.NL: dossier Antillen