Opluchting na vertrek van Taylor

De gisteren afgetreden president van Liberia, Charles Taylor, is aangekomen in de Nigeriaanse stad Calabar. Liberiaanse rebellen zeggen dat met Taylors vertrek een einde aan de burgeroorlog is gekomen.

De Nigeriaanse regering heeft Taylor politiek asiel aangeboden. Hij betrekt in Calabar een luxe villa van twee verdiepingen met uitzicht over de oceaan.

Regeringsleiders van overal de wereld, onder wie de Amerikaanse president George Bush, reageerden juichend op het aftreden van de man die verantwoordelijk wordt gesteld voor veertien jaar burgeroorlog in zijn land en de destabilisering van heel West-Afrika.

Taylor werd gisteren opgevolgd door vice-president Moses Blah, een oude strijdmakker van Taylor. Hij sprak tegen dat hij niet meer dan een stroman van Taylor is. Hij riep de rebellen op tot verzoening en bood hun het vice-presidentschap aan in een regering van nationale eenheid. Maar de grootste rebellengroep LURD wil niet dat Blah aanblijft als president tot de regeertermijn van zijn voorganger Taylor half oktober afloopt. Ze vindt dat hij te dicht bij Taylor staat. Ze wil dat bij vredesbesprekingen in Ghana wordt aangestuurd op snelle vorming van een overgangsregering die niet door Blah wordt geleid.

Tijdens zijn afscheidsceremonie in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia maakte Taylor er geen geheim van dat hij vertrok onder grote buitenlandse druk. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat ,,de geschiedenis gunstig over mij zal oordelen''. Hij verklaarde ook zijn rol te accepteren van ,,offerlam'' en ,,gebeten hond''. De aanwezige president van Zuid-Afrika, Ghana en Mozambique prezen hem omdat hij in het belang van zijn land afstand deed van de macht. Ze keken naar de grond toen Taylor verklaarde: ,,Als God het wil, kom ik terug.''

Familie, vrienden en hooggeplaatste regeringsfunctionarissen namen gisteren huilend afscheid van Taylor op het internationale vliegveld van Liberia. Bovenaan de trap van het vliegtuig zwaaide hij naar hen met een witte zakdoek, voordat hij door veiligheidsmensen naar binnen werd geduwd. In een Nigeriaans regeringstoestel vloog hij vervolgens naar de Nigeriaanse hoofdstad Abuja waar hij door de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo met een rood tapijt en veel loftuitingen verwelkomd werd.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep het Nigeriaanse staatshoofd op om Taylor uit te leveren aan het VN-tribunaal dat heem heeft aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. ,,Amnestie voor Taylor is in strijd met het internationaal recht en een belediging voor zijn ontelbare slachtoffers'', aldus een verklaring. De Nigeriaanse president had al eerder gezegd dat niemand hem kwaad moet aankijken omdat hij ,,een menselijk gebaar maakt'' en Taylor een vrijplaats biedt. ,,Ik hoop dat de wereld hem de tijd geeft om zich hier in alle rust te vestigen.''