Nederlander heeft weinig vrij

Wat vakantiedagen betreft komen Nederlanders er vergeleken met de rest van de Europese Unie bekaaid af. De gemiddelde werknemer heeft in ons land 28 vrije dagen, het laagste aantal van de EU. Dat blijkt uit onderzoek van het Londense bureau Mercer Human Resource Consulting.

De Finnen zijn het vaakst vrij: gemiddeld 39 dagen. Dat land heeft vooral veel officiële feestdagen. Ook Oostenrijk (38), Griekenland (37), Frankrijk (36), Portugal (36), Spanje (36) en Zweden (36) zijn voor vakantieliefhebbers goede landen om in te wonen. Nederland is niet het enige land dat slechts 28 vrije dagen kent. De Britten hebben net zo weinig vrij. Mercer heeft het onderzoek gebaseerd op werknemers die zeker tien jaar in dienst zijn en vijf dagen per week werken.

Hoewel de afgelopen jaren wel pogingen zijn gedaan om het aantal vrije dagen in de EU te harmoniseren, bestaan er nog altijd grote verschillen, volgens onderzoeker David Formosa. Stroomlijning van het aantal vrije dagen en het laten samenvallen van vrije dagen in verschillende landen zou het bedrijfsleven ten goede komen, volgens Formosa.