Macho's, leiders en jihad

,,Het meisje is de beste criminaliteitsremmer'', dat zegt Sadik Harchaoui, de eerste officier van justitie in Nederland van Marokkaanse afkomst en sinds 1 augustus de nieuwe directeur van het multiculturele instituut Forum.

In de aan hem gewijde documentaire Stigma: Marokkaan in het IKON-programma Factor uit hij zijn onvrede en ongerustheid over de toenemende stigmatisering van Marokkaanse jongeren in Nederland, vervat in termen als `kutmarokkanen' en ,,de islam is een achterlijke cultuur''.

Harchaoui erkent dat de Marokkaanse jeugd een probleem vormt binnen de criminaliteitsstatistieken, maar hij is het niet eens met de wijze waarop ze worden aangepakt. Politie en justitie zijn te veel gericht op de `meelopers' in plaats van op de `harde kern' van Marokkaanse jeugdbendes. ,,Ze moeten de status afpakken van de leiders, de macho's'', zegt hij, ,,Veel harder ingrijpen bij Marokkaanse jongens van achttien die rondrijden in een nieuwe gloednieuwe BMW.''

In scherpe, directe bewoordingen verkondigt Harchaoui zijn mening over de negatieve beeldvorming rond Marokkaanse jongeren, maar wat hij nou daadwerkelijk doet om dit in de samenleving te verbeteren, blijft te vaag. Zijn grootste ergernis is dat de Marokkaanse cultuur in zijn algemeenheid wordt aangesproken: ,,Er wordt toch ook niet gezegd dat de bouwfraude aan de Nederlandse cultuur ligt?'' Even later spreekt hij zichzelf tegen door uit te leggen dat de strikt gescheiden opvoeding van Marokkaanse jongens en meisjes een van de belangrijkste oorzaken is, een probleem dat wel degelijk cultureel is bepaald.

Het portret laat verder zien wat de rol is van Marokkaanse jeugdzorg-organisaties. Interessant is dat hun mate van betrokkenheid bij de besluitvorming sterk afhangt van de gemeentelijke besturen. Dit blijkt uit Aalsmeer en Gouda, twee gemeenten die de Marokkaanse jeugdcriminaliteit op verschillende wijze aanpakken.

Harchaoui's grootste vrees is dat de identiteitscrisis en frustraties van een groot gedeelte van de Marokkaanse jongens in Nederland hen terugdringt in de hoek van de `conservatieve islam'. ,,Dat maakt ze tot een dankbaar doelwit voor de ronselpraktijken van de jihad''.

Stigma: Marokkaan, IKON, Ned.1, 23.15-23.38u.

    • Els Quaegebeur