Lach of ik schiet

Wees eerlijk, we hebben het allemaal wel eens gedaan. Vroeger als kleine jongen het veld aflopen op het moment dat je bij het voetballen je zin niet krijgt. Noodgedwongen op zoek naar nieuwe vriendjes of nieuwe bezigheden.

Volwassenen doen niet anders. Zoals KPN-baas Ad Scheepbouwer die gisteren in het Financieele Dagblad dreigde niet meer in Nederland te zullen investeren als telecomscheidsrechter Opta zijn bedrijf blijft tegenwerken.

Scheepbouwers boosheid is best te begrijpen. Eerst besloot de Opta dat KPN zijn groothandelstarieven aan concurrenten moest verlagen. Alsof het jochie de bal bij de tegenpartij moest inleveren. Nauwelijks twee weken later krijgt het concern te horen dat KPN geen voordeelacties mag organiseren. Zijn concurrenten, die zonder netwerk al een kwart van de markt zeggen te hebben veroverd, mogen dat wel. Alsof schijnbewegingen voor de sterkste partij op het voetbalveld uit den boze zijn.

De rechter, die KPN inmiddels heeft ingeschakeld, moet beslissen wie het gelijk aan zijn zijde heeft. Maar zolang kan Scheepbouwer niet wachten. Om zijn zakelijke argumenten blijkbaar kracht bij te zetten heeft hij de onafhankelijke toezichthouder Opta inmiddels ,,onprofessioneel'' genoemd, en ,,dolgedraaide bureaucraten''. De handelwijze van de Opta noemt Scheepbouwer ,,zowel inhoudelijk als procedureel shit''. Binnenkort gaat hij zijn dreigement om niet meer in het vaste net te investeren toelichten bij minister Brinkhorst van Economische Zaken.

Zoals bij de meeste conflicten zal het allemaal zo'n vaart niet lopen. Het vaste net van KPN in Nederland is van levensbelang voor het concern. Toen het bedrijf eind 2001 in acute financiële problemen kwam, eisten de banken eerst zekerheid over de toekomst van dat net, voordat een noodkrediet werd verstrekt. Dat wil niet zeggen dat de aanval van Scheepbouwer niet serieus moet worden genomen.

Zeker niet gezien zijn dreigement om ,,al mijn aandacht op het buitenland te richten'' als de Opta blijft tegenwerken. Daarmee raakt hij een open zenuw bij de Haagse politici. En bij de aandeelhouders. Zij kunnen zich nog vers de internationale escapades van het telecombedrijf herinneren, waarbij miljarden verloren gingen. Geen land was veilig voor de expansiedrift van KPN. Onder toeziend oog van toenmalig commissaris Scheepbouwer bouwde het concern een schuld op van meer dan 23 miljard euro. Uiteindelijk mocht de belastingbetaler voor 1,7 miljard euro bijspringen om de tent overeind te houden.

Mocht het ooit nog een keer fout gaan, dan kan deze keer niet gezegd worden dat KPN niet gewaarschuwd heeft.

    • Erik van der Walle