ISAF is er voor de veiligheid

De International Security Assistance Force (ISAF) telt nu 5.300 militairen, afkomstig uit 31 landen. ISAF is geen VN-missie maar opereert wel onder VN-mandaat, op basis van de in december 2001, na de val van de Talibaan, aangenomen resolutie 1386 van de Veiligheidsraad.

Taak van de vredesmacht, die uitsluitend in de hoofdstad Kabul opereert, is het ondersteunen van de interimregering-Karzai, met name bij het garanderen van veiligheid.

Nadat het ISAF-commando eerder werd gevoerd door Groot-Brittannië en Turkije, werd het afgelopen februari gezamenlijk door Duitsland en Nederland overgenomen. Volgens de Nederlandse brigade-generaal Bertholee verliep de samenwerking binnen het Duits-Nederlandse Legerkorps uitstekend.

Nu de NAVO het commando heeft overgenomen, is de leiding over de vredesmacht in ieder geval tot juni volgend jaar, als het huidige mandaat afloopt, verzekerd. Nu hoeft niet meer elk half jaar te worden gezocht naar een ander land dat het commando wil voeren.

De ongeveer 650 Nederlanders keren in de komende weken terug. In Kabul zullen dan nog zo'n dertig Nederlandse soldaten blijven, verbonden aan het NAVO-hoofdkwartier. Dat Nederland zijn troepenmacht terugtrekt, is ,,een politieke beslissing'', zegt Bertholee. Als militair is hij gerustgesteld dat het commando over ISAF bij de NAVO in goede handen is.