Irakese dief ontsnapt op blote voeten

Op blote voeten is een 19-jarige gedetineerde gistermorgen in Leeuwarden ontsnapt aan twee Groninger politieagenten. De man zat enkele weken in voorarrest in de Leeuwarder gevangenis De Marwei en werd gisteren op het politiebureau voor de achtste keer verhoord door de twee Groninger agenten over zijn aandeel in een serie `snelkraken' op tankstations in de provincie Groningen. De man was niet geboeid en is nog spoorloos.

Na het verhoor wilde de politie hem terugbrengen naar De Marwei, een afstand van ongeveer 200 meter. De man, met de Irakese nationaliteit, wist echter te ontsnappen toen hij uit het bureau naar de politieauto werd gebracht en ging er rennend vandoor. ,,Hij werd daarna heel snel aan het zicht onttrokken'', aldus een woordvoerder van de politie Groningen. Het Leeuwarder politiebureau en de gevangenis grenzen aan een sportpark en er is veel groen. Een enkele uren durende zoekactie van de politie Friesland in de omgeving, waarbij honden werden ingezet, bleef zonder resultaat.

De Groningse politiewoordvoerder stelt dat zijn collega's ,,een inschattingsfout'' hebben gemaakt. ,,Omdat de man al zeven keer eerder was verhoord en de politie geen enkele aanleiding had om aan te nemen dat hij zou ontsnappen, had hij geen handboeien om.''. De woordvoerder noemt de ontsnapping ,,pijnlijk'' voor de politieagenten. ,,Dit gebeurt – waar gehakt wordt vallen spaanders.''

Volgens de politiewoordvoerder was het geen optie om de man tijdens zijn vluchtpoging in de benen te schieten. ,,Op een vluchtende verdachte mag je niet schieten.'' De man is opgenomen in het landelijk opsporingsregister.