Invallen van Turkse politie bij bedrijven van familie Uzan

De Turkse fraudepolitie heeft gisteren invallen gedaan in tientallen bedrijven die deel uitmaken van de Uzan-groep. De politie wilde met de actie precies vaststellen hoeveel geld er omgaat in de bedrijven en wat deze waard zijn.

Daarmee lijkt ook in Turkije een nieuwe stap gezet op weg naar de ondergang van de groep. In de Verenigde Staten leed de familie Uzan al een gevoelige nederlaag toen een rechtbank hun mobiele-telefoniebedrijf Telsim op 31 juli tot een boete van zo'n 4 miljard dollar (3,5 miljard euro) veroordeelde. Volgens de Amerikaanse rechter heeft Telsim een door het Amerikaanse bedrijf Motorola verstrekte lening van zo'n 2 miljard dollar niet terugbetaald. De familie heeft, aldus de rechter, daarnaast een flink deel van de lening gebruikt voor oneigenlijke doelen zoals het aanschaffen van dure appartementen, jachten en helikopters.

De inval van gisteren in de Uzan-bedrijven (waaronder ook Telsim) in Turkije heeft echter niets te maken met Motorola, maar alles met de ondergang van de Imar-Bank. Deze maakte ook deel uit van de Uzan-groep, maar de financiële autoriteiten stelden haar vorige maand onder curatele. Opdracht tot de actie van gisteren kwam van een rechtbank in Istanbul, die onderzoek doet of de voormalige leiding van de bank (onder wie pater familias Kemal Uzan) financiële malversaties heeft gepleegd. Eerder al bevroor de rechtbank de tegoeden van zestien functionarissen van de bank, onder wie Kemal. In Turkije wordt algemeen verwacht dat de inval van gisteren de voorbode is van nieuwe juridische stappen tegen de Uzans.

En daarmee lijkt deze zomer er alleen maar een van tegenslagen voor de Uzans te worden. Inmiddels kunnen de Uzans de overname van het petroleumbedrijf Petkim ook wel vergeten. De Uzans brachten het hoogste bod uit op het voormalige staatsbedrijf, maar omdat ze niet op tijd de eerste aanbetaling hebben verricht gaat het bedrijf opnieuw in de verkoop. In juni al namen de autoriteiten twee elektriciteitsbedrijven van de Uzans over, omdat deze zich niet aan hun contractuele verplichtingen hadden gehouden.