Inspectie onderzoekt acties van ambulances

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat landelijk onderzoek doen naar de gevolgen van de staking van het ambulancepersoneel. De aanleiding is een incident in Hoofddorp vorige week, waarbij een vrouw met een ernstige hoofdwond een half uur moest wachten op de ambulance. Zij raakte in coma.

De inspectie zegt ,,meer signalen'' te hebben binnengekregen dat landelijk aanrijtijden van ambulances worden overschreden. De inspectie kreeg de afgelopen weken verschillende klachten binnen van lokale meldkamers die patiënten wilden laten vervoeren en daar geen ambulance voor konden vinden. Daarbij ging het om niet-spoedeisende incidenten. Maar de gezondheid van de patiënt was wel in het geding, aldus de woordvoerder. De inspectie verstuurde daarop een brief waarin het ambulancepersoneel werd gewaarschuwd voor de gevolgen van zijn acties.

Het personeel van particuliere ambulancebedrijven staakte de afgelopen weken voor betere arbeidsvoorwaarden. De werknemers willen, net als hun ambtelijke collega's eerder stoppen met werken. Particulier ambulancepersoneel werkt nu tot 59 jaar en wil tot 57 jaar werken. Directeur-generaal Van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid heeft laten weten het aannemelijker te vinden de uittredingsleeftijd van gemeentelijk personeel te verhogen van 55 jaar nu, naar 57 jaar. Morgenochtend overleggen werkgevers in Utrecht over de eisen van hun personeel. De bonden hebben voor morgenochtend een manifestatie georganiseerd in de Jaarbeurs, waar ze ruim tweehonderd ambulancewerknemers verwachten en 75 ambulancewagens. In de particuliere ambulancesector werken 1.400 mensen. De werkgevers in het particulier ambulancevervoer zeggen bij monde van de directeur van AmbulanceZorg Nederland dat ze weinig tegen de stakingsacties kunnen uitrichten, omdat de rechtbank in Maastricht de acties toestond. De werkgevers konden in een kort geding niet aantonen dat de acties ,,daadwerkelijk onherstelbare schade'' zouden toebrengen aan de gezondheid van patiënten, aldus de rechter.

    • Esther Rosenberg