In de wolken

De Achterpagina is deze zomer op zoek naar extremen. Vandaag het hoogste huis van Nederland.

,,De luxe, de grootte, de veiligheid, maar vooral het uitzicht.'' Daarom kocht Harry Sengers zijn nieuwe woning. Vanaf komend voorjaar kan hij vanuit zijn woonkamer half Noord-Brabant zien. Dan betrekt Sengers het hoogste huis van Nederland, een appartement op de bovenste etage in de Tilburgse Westpoint-toren. Het gebouw, dat vorige maand officieel werd geopend, is met 142 meter en 47 verdiepingen de hoogste woontoren van Nederland. Hij is 36 meter hoger dan het hoogste wooncomplex tot nu toe, de Weenatoren in Rotterdam. Oud-ondernemer Sengers heeft zijn eigen bedrijf verkocht en woont nu tijdelijk in België. ,,Ik ben blij dat ik kan terugkeren naar Tilburg.'' Het appartement (type Vincent van Gogh) heeft vijf kamers, prijs vanaf 833.000 euro (v.o.n.), aldus de Westpoint-website.

Waar Sengers nog redelijk nuchter blijft over zijn nieuwe huis, komt voorlichter Mattie Dekkers namens bouwer Ballast Nedam superlatieven tekort om Westpoint te beschrijven. ,,Het is een voorrecht om in de lucht te mogen wonen. Je woont in de stad en tegelijkertijd boven de stad. Met de lift sta je in 56 seconden beneden, een paar minuten later ben je in het hart van de stad.''

Die vijf snelle liften zijn nu nog niet klaar. Een rammelende bouwlift brengt de bezoekers naar de 38ste verdieping van Westpoint. Voorlichter Dekkers geeft een rondleiding door de betonnen ruimten die over enkele maanden een luxe appartement moeten zijn. ,,Ik geef zelf de voorkeur aan de appartementen aan de oostkant. Je kijkt op de stad en je hebt 's ochtends zon in je huis.'' Volgens Dekkers geeft het wonen in Westpoint een Amerikaans gevoel van klasse en stijl. ,,Het moet prachtig zijn om 's avonds op het panoramadak nog even naar het universum te kijken, niet gestoord door aardse gedachten.''

Tweederde van de 156 appartementen in Westpoint is verkocht. Ongeveer vijftig appartementen staan nog te koop. Bouwer Ballast Nedam probeert met gunstige voorwaarden kopers te lokken. Kopers krijgen de garantie van een marktconforme verkoopprijs van hun oude woning en een gunstige hypotheekrente van 2,9 procent. De bouwkosten zijn volgens Ballast circa 70 miljoen euro.

Op dit moment worden de hoogste verdiepingen afgewerkt, inclusief het dakterras vanwaar Tilburg en wijde omgeving te zien zijn. Een bruin-oranje vlinder trekt zich niets aan van de hoogte. Het beestje dwarrelt tussen de betonblokken op het dak. Dekkers is euforisch. ,,Een vlinder! Op het dak van Westpoint! Wat een prachtig gezicht.'' Rogier van Noort, uitvoerder van Ballast Nedam, is inmiddels gewend aan het uitzicht. ,,Zeker, de toren is bijzonder vanwege de hoogte, maar verder is het een redelijk normaal gebouw. Bij deze hoogten moeten we, voor de veiligheid en snelheid van bouwen, wel zorgen dat het pand zo snel mogelijk wind- en waterdicht is.''

Bij de start van de bouw in januari 2001 vroegen sceptische Tilburgers zich af of een dergelijke toren wel past in hun stad. Die geluiden zijn inmiddels verstomd, zegt Dekkers. ,,Tilburg timmert erg aan de weg. Westpoint past zeer goed bij een moderne, dynamische stad.'' Maar niet iedereen is tevreden. De kopers van zeven appartementen in de Westpoint Wing, de vleugel naast de woontoren, hebben Ballast Nedam aangeklaagd bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Zij willen schuiframen in hun appartementen, zoals in de bouwprospectus heeft gestaan, in plaats van de kantelramen, die de bouwer nu heeft geplaatst. De uitspraak in deze zaak volgt waarschijnlijk in september.

Voorgaande afleveringen in deze serie zijn te lezen op www.nrc.nl/extreem

    • Jan Benjamin