Hier en daar al herfst

Veel bomen op de hogere zandgronden en bomen op droge plaatsen in een stedelijke omgeving zijn door de aanhoudende droogte begonnen aan een vervroegde herfst door vergelende bladeren en bladafworp. Vooral bomen die langs hete asfaltwegen staan en bomen die op droge standplaatsen zijn geplant, zijn niet langer in staat met hun wortels het vocht te volgen en werpen hun blad af. Maar voor de bossen heeft de droogte tot dusverre geen gevolgen.

Dat zegt Jan Kuiper van Staatsbosheer, dat met een bericht op de website van de organisatie aandacht op de vroege herfst had gevestigd. ,,Het is een normaal verschijnsel, dat niet of nauwelijks voor blijvende schade zorgt'', nuanceert Kuiper. ,,Een gezonde boom kan hier goed tegen. Volgend jaar loopt de boom weer gewoon uit. Alleen bomen die toch al oud of ziek zijn, kunnen wat schade oplopen.''

Langs autowegen is de meeste vegetatie volledig vergeeld, doordat de wegen zijn aangelegd op zandlichamen, die weinig water vasthouden. Ook is de hoge temperatuur van het asfalt funest voor de wortels. Kuiper: ,,De vroege herfst is vooral een kwestie van perceptie. Verder van de weg is er meestal niet veel aan de hand.'' De bossen die het meest een herfstachtige aanblik bieden, zijn te vinden in Brabant, Drenthe en op de Veluwe. Kuiper: ,,Maar in het westen en op de Utrechtse Heuvelrug zijn de bossen nog volop groen.''

De boom die het eerst vergeelt is de berk. ,,Ook het Drents krentenboompje, een soort die vroeger veel werd aangeplant, is een soort die snel verkleurt'', zegt Kuiper. En misschien dat hier en daar de lariks het moeilijk krijgt. Lariksen staan veel op gronden die vroeger nat waren, maar nu door ontwatering droog zijn.'' De stuifzanden die Nederland rijk is zoals het Kootwijkerzand, bieden inmiddels een woestijnachtige aanblik. Kuiper: ,,De grassen zijn zo droog dat ze gewoon verpulveren. Maar ook hier is niets aan de hand. Er is al zaad gezet. En de meeste grassen zijn zo taai, dat ze uit de wortelstokken later gewoon weer uitlopen.''