Hennepot

De kranten geven hoog op van het jazzfestival in Dranouter en de tentoonstelling en het poëziefestival in Watou. Maar het streekvolk zelf in de Vlaamse Westhoek gaat vooral naar de kermissen die het leven in juli en augustus opfleuren. Op het terras bij de kermis in Poperinge zag ik een kring van verweerde mannen smullen uit een bakje, terwijl het schoothondje van een van hen heftig trilde van het vooruitzicht het laatste restje te mogen oplikken. Het bleek te gaan om de plaatselijke specialiteit, hennepot, gemaakt van de drie k's: kip, konijn en kalf. Een eeuwenoud gerecht met een praktische inslag. Moeder de vrouw kon het maken voor het feestgedruis losbarstte. Ze kon dan ook zelf naar de kermis. En na afloop kon elk gewenst volk binnenvallen. Hennepotvlees wordt niet ontbeend en heeft daardoor meer smaak dan het bekende gerecht `potjesvlees' gemaakt van dezelfde ingrediënten.

Verdeel de kip en het konijn in 8 tot 10 stukken, of vraag de poelier dit te doen. Snijd het kalfsvlees in stukken. Pel de uien en snijd ze in ringen. Doe de stukken kip, konijn en het kalfsvlees in een grote pan, samen met anderhalve liter water, de bouillontabletten, de wijn, de azijn, de laurierblaadjes en wat zout en peper. Breng het vocht aan de kook, schep het schuim eraf. Laat alles in drie kwartier tot een uur gaar worden. Schep vlees en ui uit de bouillon. Haal het vel van de kip af. Schik alles afwisselend met plakken citroen in potten of schalen. Af laten koelen. Week de gelatine in ruim koud water. Breng in een kleine pan ongeveer 3 deciliter van de bouillon aan de kook. Neem de pan van het vuur en los hierin de goed uitgeknepen gelatine op. Doe de gelatineoplossing bij de rest van de bouillon. Proef of er zout en peper bij moet of wat citroensap. De smaak moet friszuur zijn. Verdeel de bouillon over het gerecht en laat de hennepot een nacht afkoelen in de koelkast. De gelei hoeft niet heel stijf te zijn. Eet er aardappelsalade of groene salade bij. Drank: een schuimend patersbiertje of droge muscadet.

    • Annelène van Eijndhoven