Groove Troopers

De Nederlandse klei is blijkbaar vruchtbare grond voor bigbands met dansvloerambities. In navolging van onder andere New Cool Collective en Raise The Roof, begeeft nu ook Martin Fondse zich op het pad van de beenspier stimulerende orkestmuziek.

Voor zijn Groove Troopers tapt de componist/bandleider uit een retrovaatje gevuld met een cocktail van funk, disco en soul. Dat dit feest der herkenning toch echt een feestje is, is vooral te danken aan de spetterende band. De zevenkoppige blazerssectie – met daarin bekende namen als Mete Erker en Angelo Verploegen – is thuis in macho geschetter à la John Barry, gespierde solo's en gelaagde kleurschakerigen. De twee drummers – eentje voor elke speaker – en bassist Eric van der Westen leggen er een stuwend fundament onder. En dan zijn er nog een half dozijn elektrische piano's, zoemende orgeltjes en grommende gitaren voor de lekkere trek.

Absolute troef is vocaliste Vera Westera, die met zo'n gemak schakelt tussen sensueel honingzoet en nerveus gefladder langs toonladders dat je haast denkt dat het om verschillende zangeressen gaat.

Groove Troopers: Zoom Zoo (JJ Tracks, JJT77021) Distr Challenge

    • Edo Dijksterhuis