Gergjev een dag langer

Het Gergjev Festival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat op 4 september begint, is met een dag verlengd. Omdat chef-dirigent Valery Gergjev op 13 september in Sint Petersburg aanwezig moet zijn bij een vergadering over de uitbreiding van het Mariinski Theater, waarvan hij artistiek directeur en chef-dirigent is, wordt het slotconcert een dag opgeschoven naar zondag 14 september. Bij die gelegenheid spelen het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Mariinski Orkest samen.

Op 13 september speelt het Mariinski Orkest in De Doelen onder leiding van de nieuw benoemde Rotterdamse assistent-dirigent Otto Tausk de symfonieën nrs 1 en 7 van Prokofjev, aan wie het Gergjev Festival dit jaar is gewijd. Het is voor Tausk, die vorig jaar masterclasses bij Gergjev volgde, de eerste keer dat hij zich presenteert.

Dankzij het extra concert komt het aantal in Rotterdam gespeelde Prokofjev-symfonieën op zeven, het complete symfonische oeuvre van de componist. Volgens het festival is het zelfs een wereldprimeur dat alle symfonieën van Prokofjev in één land, tijdens één festival in één concertzaal te horen zullen zijn.