Estafetteploeg sprinters mag toch naar WK

De Nederlandse mannen-estafetteploeg mag toch naar de WK atletiek. De formatie had in de aanloop naar het evenement in Parijs (23-31 augustus) niet voldaan aan de richttijd op de 4 x 100 meter, maar de atletiekunie (KNAU) heeft toch vertrouwen in de ploeg.

Tot het team behoren Troy Douglas, Caimin Douglas, Patrick van Balkom, Timothy Beck, Guus Hoogmoed en Martijn Ungerer.

De sprintploeg liep dit jaar als beste resultaat 39,15 seconden. De richttijd voor de WK bedroeg 39,10. Die eis was opgesteld op basis van een mogelijke klassering in de toptwaalf. De Nederlandse sprintploeg bezet op de wereldranglijst de negende positie en volgens de KNAU is de twaalfde plaats op de WK een reële optie.

Beck, in Salt Lake City als lid van een bobteam aanwezig op de Winterspelen, vindt het terecht dat de estafetteploeg wordt uitgezonden. ,,We lopen stabiel. Als je een olympisch project richting Athene opstart, moet je de ploeg niet direct op een paar honderdsten afschrijven. Dit is een geen cadeautje. Het was anders geweest als we 39,45 hadden gelopen. In deze ploeg zit vooruitgang, alleen is het wachten op die ene uitschieter. Misschien komt die in Parijs.''

Nederland stuurt zestien atleten voor individuele nummers naar Parijs. Daarnaast komen op de 4 x 100 meter ook de mannen- en vrouwensprintploeg in actie. Troy Douglas en Jacqueline Poelman hebben naast hun optreden in de estafetteploeg ook toestemming gekregen op de 200 meter individueel te starten. Douglas liep dit jaar op die afstand met 20,64 seconden al onder de IAAF-limiet, Poelman deed dat vorig jaar met 23,00.

Rutger Smith is ingeschreven voor het kogelstoten en discuswerpen. In 2002 voldeed hij met de discus al drie keer aan de IAAF-limiet en aangezien Smith heeft aangegeven ook in Athene op deze twee disciplines te willen uitkomen, mag hij het nu in Parijs ook met een dubbelprogramma proberen.

De WK-ploeg ziet er als volgt uit: mannen: Luc Krotwaar (marathon), Kamiel Maase (5.000 en 10.000 m), Bram Som (800 m), Rens Blom (polsstokhoog), Christian Tamminga (Polsstokhoog), Wilbert Pennings (hoog), Chiel Warners (tienkamp), Gert-Jan Liefers (1500 m), Rutger Smith (kogel en discus), Simon Vroemen (3000 m steeple), Gregory Sedoc (110 m horden), Troy Douglas (200 m) en selectie 4 x 100 m (Troy Douglas, Caimin Douglas, Van Balkom, Beck, Hoogmoed, Ungerer); vrouwen: Lornah Kiplagat (5.000 en 10.000 meter), Lieja Tunks (kogel), Judith Vis (100 m horden), Jacqueline Poelman (200 m) en selectie 4 x 100 m (Jacqueline Poelman, Joan van den Akker, Kristel Spierenburg, Pascal van Assendelft, Judith Vis en Annemarie Kramer).