Eis vijftien jaar tegen `JI-leider'

Indonesische openbare aanklagers hebben vandaag vijftien jaar cel geëist tegen de radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Ba'asyir, die zij schuldig achten aan hoogverraad.

Volgens de aanklagers is tijdens het proces aangetoond dat Ba'asyir de leider is van het regionale netwerk Jema'ah Islamiyah (JI), dat wordt beheerst door Indonesiërs. Ba'asyir heeft steeds ontkend dat hij de leider is van JI en houdt vol dat die organisatie niet bestaat.

JI wordt door de Indonesische autoriteiten verantwoordelijk gesteld voor de bomaanslagen op het vakantie-eiland Bali, vorig jaar oktober (202 doden), en verdacht van de aanslag met een autobom op het Marriott Hotel in Jakarta, vorige week dinsdag (11 doden).

De 64-jarige schriftgeleerde wordt niet berecht voor deze terreurdaden, die hij toedicht aan de CIA, maar voor de reeks bommen die op kerstavond 2000 ontploften bij een groot aantal kerken verspreid over Indonesië. Daarbij kwamen 19 mensen om het leven. Ba'asyir staat ook terecht voor plannen om Megawati Soekarnoputri, de huidige president van Indonesië, te vermoorden toen zij nog vice-president was.

Enkele getuigen hebben tijdens het proces verklaard dat Ba'asyir in 1999, toen zijn vriend en JI-oprichter Abdullah Sungkar stierf, de amir (leider) is geworden van het radicale netwerk, dat in Zuidoost-Azië een islamitische staat wil vestigen. Ba'asyir werd door het autoritaire bewind van president Soeharto vervolgd en week in 1985 met enkele medestanders uit naar Maleisië. Een kaderlid van JI, dat wordt vastgehouden in Maleisië, zei via een geluids- en beeldverbinding dat Ba'asyir persoonlijk opdracht had gegeven om de `kerstbommen' te plaatsen en Megawati te vermoorden.

Toen de eis klonk, glimlachte Ba'asyir alleen. Gisteren werd de voorlezing halverwege gestaakt wegens luide protesten van in het wit geklede aanhangers van de godsdienstleraar. Voor de zitting van vandaag dreigde een politie-officier met ontruiming van de zaal als het publiek opnieuw `God is groot' zou roepen. ,,Doe dat maar in de moskee'', zei hij.

Gezien de aanklacht – poging tot omverwerping van de wettige regering – kan Ba'asyir worden veroordeeld tot twintig jaar. De relatief lichte eis lijkt een compromis. Het openbaar ministerie wil de wereld laten zien dat het Indonesië ernst is met de aanpak van terreur door moslimextremisten. Tegelijkertijd beseft het dat Ba'asyir ook aanzien geniet binnen de gematigde hoofdstroom van de Indonesische moslimgemeenschap, de grootste ter wereld.

Het openbaar ministerie heeft geworsteld met de bewijsvoering. Getuigen die lijfelijk in de rechtszaal waren, hebben gezegd dat zij Ba'asyir alleen kennen van zijn godsdienstlessen en hem nooit over politiek hebben horen praten. Ba'asyirs advocaten zeggen dat de verklaringen van getuigen die vastzitten in Singapore en Maleisië onder druk tot stand zijn gekomen.

    • Dirk Vlasblom