Economie van Japan groeit met 0,6 pct

De Japanse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gegroeid met 0,6 procent. Bedrijfsinvesteringen (1,3 procent reële groei) en particuliere consumptie (0,3 procent) zijn dit keer de motoren van de groei.

De groei is hoger dan economen hadden verwacht. Met name de consumptie is sterker dan verwacht. ,,De cijfers zijn iets beter dan ik had verwacht'', zei minister Heizo Takenaka (Economisch en Fiscaal Beleid) tijdens een persconferentie. ,,De economie normaliseert langzaam maar zeker.''

Van verschillende kanten wordt echter gewezen op een aantal speciale factoren. In Tokio worden binnenkort strengere voorschriften voor uitlaatgassen van dieselwagens van kracht waarvoor veel investeringen nodig zijn. Veel vakantiegangers zijn dit voorjaar in Japan gebleven wegens sars en de oorlog in Irak en rokers hebben sigaretten gehamsterd wegens een accijnsverhoging per 1 juli. Het is ,,niet zeker of het consumentenvertrouwen nu werkelijk herstellende is'', zo schrijft de Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) in reactie op de cijfers, en ,,onduidelijk of de economie werkelijk uit het dal omhoogklimt''.

Deflatie blijft een probleem. Zo zijn investeringen en consumptie nominaal gezien met 0,5 en 0,2 procent gedaald in het tweede kwartaal. Het prijsniveau voor investeringsgoederen is zelfs met 6,6 procent gedaald. De consument merkt de prijsdalingen niet alleen in de winkel, maar ook op het salarisstrookje. Salarissen van ambtenaren gaan dit jaar gemiddeld met 2,6 procent omlaag, zo maakte de overheid onlangs bekend. ,,De deflationaire trend is sterk, taai'', meende minister Takenaka.

De groeiverwachtingen voor het hele jaar zullen moeten worden bijgesteld. ,,Onze voorspelling voor dit jaar is 1,2 procent groei'', zegt econoom Chris Walker van zakenbank CSFB, ,,maar als we de laatste cijfers in dat model invoeren komen we al uit op een groei van 1,8 procent.'' Minister Takenaka verwacht een groei die ,,hoger zal zijn dan de regeringsverwachting van 0,6 procent'', maar gaf vandaag nog geen nieuw cijfer.

    • Hans van der Lugt