Dekker keert terug in peloton

Na een maandenlange afwezigheid in het peloton maakt Erik Dekker komende zondag zijn rentree. De coureur van Rabobank had last van een hardnekkige knieblessure en kwam dit seizoen amper in actie. In Dwars door Gendringen verschijnt hij weer aan de start. Twee dagen later gaat hij van start in de Ronde van Nederland.

Dekker zegt zelf `de vlag uit te hangen' omdat hij weer een wedstrijd kan rijden. ,,Het is wel prettig dat vooral de eerste wedstrijden voornamelijk vlak zijn'', zei hij gisteren. ,,In de Ronde van Nederland start ik niet om te winnen, maar om kilometers te maken en mijn ploeggenoten bij te staan. Het belangrijkste is dat alles heel blijft. Of er dit jaar nog resultaten komen is eigenlijk van ondergeschikt belang.''

Volgens teamarts Geert Leinders past de rentree in zijn herstelproces: ,,Erik traint al enkele weken pijnvrij. Het is nu tijd dat hij zich test in wedstrijden.''

Na de Ronde van Nederland zal zal zijn programma voor de rest van het seizoen worden bepaald. De etappekoers die hij in 2000 won begint dinsdag met een etappe van Middelburg naar Rotterdam.

De vijfdaagse etappekoers is vooral een krachtmeting tussen 's werelds beste sprinters. Onder hen de winnaar van de groene trui in de laatste Tour de France, de Australiër Baden Cooke, en de Italiaan Alessandro Petacchi, die in de Ronde van Frankrijk vier etappes won. Zij binden de strijd aan met onder anderen de Spanjaard Oscar Freire, de Australiër Robbie McEwen en de Duitser Erik Zabel. Alleen wereldkampioen Mario Cipollini ontbreekt in de Ronde van Nederland, net als vorig jaar.

Voor de eindzege behoren onder anderen Sergej Gonstjar, Servais Knaven, Michael Boogerd, Victor Hugo Pena, Bradley McGee en Vjatselav Ekimov tot de kanshebbers.

Wielrenner Jose Serpa heeft gisteren Colombia de eerste gouden medaille bezorgd bij de Pan-Amerikaanse Spelen. In Santo Domingo won hij de tijdrit. Serpa legde de vijftig kilometer af in 1.04,45 uur. Tot nu toe was hij met een reeks tweede plaatsen de Joop Zoetemelk van het Colombiaanse wielrennen. Gisteren bleef hij de Amerikaan Chris Baldwin en de Venozolaan Raul Chacon voor.