Debutant AGOVV profiteert van crisis

Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder (AGOVV), keert na 32 jaar terug in het betaalde voetbal. Hoe stel je een nieuw elftal samen dat de toets der kritiek in de eerste divisie kan doorstaan?

Zijn denkbeelden over het ideale elftal moest Ted van Leeuwen al snel laten varen. Met Peter Bosz, toen nog drijvende kracht achter de terugkeer van AGOVV naar het betaalde voetbal, filosofeerde de technisch directeur van de Apeldoornse club vaak over de voorwaarden waaraan een droomteam moet voldoen. Het elftal zou samengesteld dienen te worden uit spelers die in een 3-4-3-systeem kunnen functioneren. Met het Ajax van Cruijff en Van Gaal als voorbeeld.

Het liep anders. Bosz vertrok naar De Graafschap (waar hij na degradatie is ontslagen) en Van Leeuwen moest aan de slag met een budget van slechts vier ton, waar ook nog de jeugdopleiding van wordt betaald. De begroting van AGOVV – opgericht in 1913 en in 1971 weggesaneerd in het betaalde voetbal – schommelt dit seizoen rond de 2,2 miljoen euro.

Oud-sportjournalist Van Leeuwen zette de tering naar de nering en koos voor een andere werkwijze. Hij zocht spelers bij zijn budget en liet de speelwijze daar van afhangen. ,,Bosz werd met een relatief duur amateurelftal kampioen van Nederland'', vertelt Van Leeuwen in zijn kantoor dat in een bouwkeet is gevestigd op Sportpark Berg en Bos. ,,Maar zijn opvolger Stanley Menzo bereikte met minder middelen bijna hetzelfde. Dat heeft mij geleerd dat je ook met een kleiner budget aantrekkelijk voetbal kunt spelen.''

11 september 2001 werkte deze denkwijze volgens Van Leeuwen noodzakelijkerwijs in de hand. ,,Het profvoetbal is harder ingestort dan ik had verwacht. De eerste divisie is plotseling veel dichter bij de hoofdklasse amateurs gekomen. Ons technisch budget is beperkt, te meer daar wij veel vaste kosten kregen, zoals een `entrance fee' aan de KNVB van 453.000 euro voor een periode van drie jaar. We hebben nadelen ondervonden van de crisis maar er ook van geprofiteerd. Wat we aan spelers konden aantrekken was twee jaar geleden niet mogelijk geweest. Dan hadden we amateurs moeten contracteren. Kwalitatief hebben we nu een tien keer beter elftal.''

Van Leeuwen heeft anderhalf jaar naar spelers gezocht. Hij bekeek daarvoor vooral wedstrijden van tweede elftallen. Voor elke positie legde hij een lijst aan van potentiële kandidaten. Vervolgens voerde Van Leeuwen zo'n tweehonderd gesprekken met spelers en zaakwaarnemers. Begin dit jaar werd Robert Roest de eerste voetballer die hij vastlegde. De 33-jarige verdediger was uitgerangeerd bij het noodlijdende FC Utrecht. ,,Roest moet het gezicht worden van de club door zijn uitstraling en manier van spelen.'' Van Leeuwen vroeg van de kandidaat-spelers flexibiliteit. ,,Tenslotte is dit nog een halve amateurclub. Als je De Galgenwaard gewend bent of St. James' Park, zoals doelman John Karelse die bij Newcastle United heeft gekeept, zal het hier best wennen zijn. Aan de andere kant houd ik ze voor dat ze op een historisch affiche komen. Daar zijn voetballers ook gevoelig voor.''

AGOVV kon profiteren van de crisis bij MVV en slaagde erin de Nigeriaan Wasiu Taiwo vast te leggen. ,,Ik ging uit van zekerheden'', zegt Van Leeuwen. ,,Van Taiwo wist ik dat hij zes jaar in Nederland is, elk seizoen meer dan dertig wedstrijden speelde en altijd minimaal twaalf doelpunten maakte.''

Na 1 mei, de deadline voor clubs om zich van spelers te ontdoen, werd het makkelijker voor Van Leeuwen om te `shoppen' op de transfermarkt. ,,Ik ben opgehouden me te verbazen over de geringe belangstelling voor sommige transfervrije spelers. Toen ik Darije Kalezic (ex-RKC, red.) benaderde zei hij: `Je bent de eerste die me belt'. Voor Karelse bestond pas belangstelling toen zijn naam in verband werd gebracht met AGOVV. Talent herkennen is cruciaal in het betaalde voetbal. De huidige crisis ontstond door minder inkomsten, maar ook doordat verkeerde spelers werden aangetrokken. Waarom kreeg de Australiër Jason Culina (Ajax, De Graafschap, red.) hier zes jaar lang de kans als niet-EU-speler per jaar drie, vier ton in euro's te verdienen?''

Van Leeuwen contracteerde ook drie spelers van PSV 2. Verdediger Koen Garritsen, middenvelder Paul Verhaegh en spits Klaas-Jan Huntelaar. ,,PSV probeert deze spelers via ons een stapje hoger te brengen. De scouts Gillhaus en Van der Zee zijn al verschillende keren langs geweest. Ze informeren naar alles. Ze willen weten hoe ze zich in de groep gedragen en vragen de materiaalman of ze de kleedkamer netjes achterlaten.''

Van Leeuwen bespeurde nog ,,enige moraal'' bij profs die werkloos dreigden te worden. ,,Er waren spelers die meer geld hadden gepakt als ze op basis van hun oude salaris de WW waren ingegaan. Maar ze bleken te trots om uitkeringtrekker te worden en namen bij ons met minder genoegen.''

Onder trainer Jurrie Koolhof moet AGOVV het hoofd boven water zien te houden in de eerste divisie. De sportieve doelstelling is uiteraard bescheiden. ,,Globaal genomen is het niveau van de eerste divisie een stuk beter dan vorig jaar'', vermoedt Van Leeuwen. ,,Ik schrok wel even toen ik in de nacompetitie spelers met maatje XL zag lopen. Onze spelers hebben shirts met large op het etiket. Had ik klerenkasten moeten aantrekken? Zat ik op het verkeerde spoor met technische voetballers? Gelukkig heeft het gepromoveerde Volendam bewezen dat je ook met lichtvoetige spelers wat kunt bereiken. Ik wil komend seizoen toch wel ergens aan meedoen.''

Dit is de eerste aflevering van een serie artikelen voorafgaand aan het voetbalseizoen 2003-2004 waarin de terugkeer centraal staat.

    • Erik Oudshoorn