Buurlanden lozen warm water

In Duitsland en Frankrijk is gisteren beroering ontstaan over het opheffen van de beperkingen voor koelwaterlozingen door kerncentrales en andere stroomproducenten.

Net als in Nederland ondervinden stroomleveranciers in Frankrijk en Duitsland hinder van de aanhoudende hitte. Kerncentrales kunnen niet op volle toeren draaien omdat het koelwater te warm is. Door te lozen in het toch al opgewarmde rivierwater kan onder meer grote sterfte onder vissen ontstaan.

Staatsbedrijf Electricité de France vroeg gisteren aan de regering om toestemming voor het lozen van koelwater dat warmer is dan de norm toestaat. Gisteren besliste de regering dat kerncentrales koelwater tot 28 graden kunnen lozen in de rivieren. Ook aan dergelijke verzoeken van een aantal Duitse kerncentrales werd door de Duitse regering voldaan.

Hoewel de betrokken autoriteiten erop wijzen dat het om tijdelijke maatregelen gaat, waarvan de ecologische gevolgen ook beperkt zullen blijven, zijn Duitse en Franse milieugroeperingen en sommige regionale oppositiepartijen woest.In Duitsland eisen de SPD en de Groenen in de deelstaat Beieren dat de kerncentrale Isar I direct van het net wordt gehaald, omdat zij door de verhoogde temperatuur van het rivierwater grote nadelige gevolgen verwachten voor het milieu.

In Frankrijk heeft Greenpeace de maatregelen van de Franse regering zwaar veroordeeld. De organisatie beschuldigt de regering van het in gevaar brengen van het Franse milieu.

De elektriciteitsvoorziening in Frankrijk, die voor bijna 80 procent afhankelijk is van kerncentrales, wordt langzaamaan een probleem, zo liet minister Fontaine van Industrie weten. Een kwart van de Franse `klassieke' en kerncentrales draait momenteel op halve kracht of is stilgelegd. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar verbruiken de Fransen als gevolg van de hitte echter 10 procent meer stroom. Minister Bachelot van Milieu heeft de Franse burgers gisteren opgeroepen zuinig te zijn met elektriciteit en zich `verantwoordelijk' te gedragen. Hun wordt gevraagd eventueel hun airconditioninginstallaties uit te zetten.