Beurzen stapje voor stapje hoger

Weinig omzet, geen schokkende gebeurtenissen, maar wel een klein winstje. Dat was vanochtend het beeld op de meeste Europese beurzen. In de Verenigde Staten was het een dag eerder niet anders en liet zowel de Dow Jones-index (0,3 procent) als de technologiebeurs Nasdaq (1,1 procent) een lichte stijging zien. Aan het begin van de middag stond de Amsterdamse AEX-index een kwart procentje hoger op 314,04 punten.

Veel financieel nieuws is er niet. Vanavond neemt het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) een besluit over de rente, maar met een verandering van het tarief houdt eigenlijk niemand rekening. Alleen de beschouwing van de bankiers over de Amerikaanse economie zou de stemming op de beursvloeren kunnen beïnvloeden.

Amsterdam kwam nauwelijks van zijn plaats en schommelde de hele ochtend rond de nulstand. In Parijs was de stemming iets beter met een stijging de CAC-index van 1,25 procent. Ook Frankfurt kwam met een stijging van 1 procent goed over. De stijging in Londen (0,15 procent) was vergelijkbaar met de groei in Amsterdam.

Op het Damrak was het handelshuis Hagemeyer de grootste stijger. Het aandeel won 4,4 procent en kwam daarmee uit op 3,07 euro. Door verschillende tegenvallers is de koers van Hagemeyer de afgelopen twee maanden gehalveerd, waardoor sommige beleggers het aandeel, ondanks de eerder bekengemaakte halfjaarverliezen, weer aantrekkelijk gaan vinden. Ook het aandeel ASML, ook al hard gestraft de laatste tijd, was vanochtend veelgevraagd. De koers steeg met 2,7 procent tot 11,03 euro.

Het supermarktconcern Ahold moest opnieuw verlies pakken. Het concern, dat eind vorige week de publicatie van de jaarcijfers opnieuw uitstelde, leverde ruim 1 procent in op 6,77 euro. Naast de aanhoudende boekhoudkundige problemen bleek ook de positie van Albert Heijn in Nederland te zijn verslechterd.

In de ochtend kwamen enkele Europese ondernemingen met hun resultaten. Zo meldde de Franse verzekeraar Axa een winstdaling die als gevolg van afschrijvingen groter was dan verwacht. Het concern liet tevens weten de winstgevendheid dit jaar op peil te kunnen houden, hetgeen de beleggers beloonden met een koersstijging van 4,2 procent. Axa stond daarmee bovenaan in de Parijse beursindex.