Arcadis schrapt 275 banen

Het ingenieursbureau Arcadis schrapt dit jaar in Nederland 275 arbeidsplaatsen om de kosten te verlagen. Het Arnhemse bedrijf heeft tot deze reorganisatie besloten wegens de slechte economische omstandigheden en een stijging van de pensioenlasten. Dat heeft bestuursvoorzitter H. Noy vandaag bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Volgens Noy zijn er van die 275 te schrappen arbeidsplaatsen inmiddels 100 verdwenen door beëindiging van tijdelijke contracten en natuurlijk verloop. Bij het bedrijf werken wereldwijd 8.500 mensen.

Arcadis heeft in het tweede kwartaal van 2003 een winst geboekt van 5,7 miljoen euro, 16 procent minder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De daling is voor een belangrijk deel te wijten aan koersdalingen van de Amerikaanse dollar, de Braziliaanse real en de Chileense peso. Het bedrijf kreeg de afgelopen maanden in Brazilië ook weinig opdrachten. Daarnaast heeft het in Nederland last van alle aandacht voor de bouwfraudes. Volgens Noy heeft dit een ,,een negatieve invloed op investeringsvolumes'' gehad. De omzet over het tweede kwartaal daalde met twee procent naar 198 miljoen euro.

Over de eerste zes maanden kwam de omzet uit op 391 miljoen euro, een procent minder dan in het eerste halfjaar van 2002. De winst kwam uit op 9,3 miljoen euro. Vorig jaar was dat 10,6 miljoen euro.

Voor het hele jaar verwacht Arcadis een winstdaling van 10 tot 15 procent. Maar op de langere termijn zijn de vooruitzichten gunstig, zei Noy.

Arcadis heeft de laatste maanden een aantal overnames gedaan. In mei nam Arcadis 75 procent van de aandelen van de Duitse projectmanager Homola over. Ook werd een aantal Amerikaanse bedrijven overgenomen. Daarnaast tekende Arcadis in juli, samen met het Britse bedrijf Aqumen, een vierjarig contract met Philips Nederland, voor de overname van het facilitair management.