Ambtelijke humor

Naast traditionele taken als aanleg en onderhoud van wegen is `het aan de weg timmeren' een kerntaak van de overheid. Om aandacht en bijval te krijgen produceert de overheid meer papier dan asfalt. De meest vooruitstrevende ambtenaren wagen zich aan humor. Lollig geverfde trams, grappende vermaningen van Postbus 51. Altijd lachen in het provinciehuis.

Als humor onder de titel `kunst' wordt gebracht, is alles geoorloofd. Zo slaagde het kleine Zundert erin de wereldpers te halen met een kunstproject met filmbeelden van de aldaar geboren Vincent van Gogh, kijkend naar een plaatselijke optocht in zijn sterfjaar 1890, vijf jaar voor de film werd uitgevonden. Het bericht kreeg wereldwijde aandacht, van het ANP tot The Sunday Times tot zelfs in Saoedi-Arabië. Het gearriveerde team van Het Journaal werd net op tijd verwittigd dat het slechts kunst was. De provincie Brabant had driekwart van deze `nep-documentaire' gesubsidieerd in de wetenschap dat die gebruikt zou worden als ,,marketing-instrument'' om ,,wereldwijde ophef'' mee te veroorzaken voor het Van Gogh jaar. Nou, internationale ophef over Zundert hebben de ambtenaren graag. Achteraf maken ze zich zorgen over hun geloofwaardigheid. De vraag is wie meer te verwijten valt, de grappenmakers of de media die elk officieel uitziend persbericht ongezien publiceren. Zo heeft het kunstproject toch iets aangetoond.